United Airlines-botrány és dráguló benzin a húsvéti sonka mellé

húsvéti sonka füstölt
Vágólapra másolva!
A héten több fontos gazdasági mutató is napvilágot látott a KSH-nál. A magyar gazdaság mellett az infláció és a benzinár is pörög, de kiderült az is, hogy mire érdemes figyelni a húsvéti sonkáknál. Az Egyesült Államokat a United Airlines-botrány mellett a növekvő diákhitel-buborék is foglalkoztatja, de a világban ennél színesebb dolgok is történtek. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

A világ népessége egyetlen képen

Látványos infografikát közölt a Tableau nevű oldal, amely a világ országainak lakosságát méretarányos körök segítségével ábrázolta.

A képen szembetűnő Kína és India fölénye, az ábrán a 60 millió lakosnál népesebb nemzetek neve van feltüntetve.

A Föld lakossága országok szerint Forrás: Origo, Tableau

A külön színnel szereplő Magyarország a nemzetek rangsorában

a 90. helyen áll 9 874 784 lakossal.

Emelkedés, emelkedés, emelkedés

A Központi Statisztikai Hivatal több fontos adatot is közölt a héten. Kiderült, hogy az infláció 2,7 százalék, amely összhangban van az MNB törekvésével, miszerint 3 százalék körül kell legyen a fogyasztói árak növekedése.

A Magyar Nemzeti Bank központi épülete Forrás: MTI/Balaton József

Az ipari termelés is bővült 2,7 százalékkal, nagyon jól teljesített a 6,5 százalékkal bővülő turizmus, de a leglátványosabbnak az építőipar 15,2 százalékos emelkedése tekinthető.

Sajnos a nemzetközi olajárak drágulása a magyar benzinkutakra is hatással volt, péntektől

a benzin átlagára 366 forintra, a gázolajé pedig 363 forintra nőtt.

Botrány a repülőn

A hét egyik legnépszerűbb témája az United Airlines fedélzetéről lerángatott utas esete. Túlfoglalás miatt több embernek volt jegye az adott járatra, mint ahányan felfértek volna a gépre, emiatt a személyzet a Louisville–Kentucky járatról négy utast szeretett volna leszállítani.

A United Airlines egyik gépe Forrás: Flickr/Aero Icarus

A céget megvádolták rasszizmussal is, mert az egyetlen tiltakozó ember kínai volt, ráadásul saját alkalmazottjainak akart így helyet biztosítani a légitársaság.

A United Airlines részvényei megsínylették az esetet, a hétfői

72 dolláros záró árfolyamról 67,08 dollárig süllyedt másnap az árfolyam.

Így kell sonkát és tojást választani

A Nébih összegyűjtötte, hogy mire kell figyelni a húsvéti sonka és tojás megvásárlásakor. Az összeállításból kiderül, hogy mi a különbség a nyers, a főtt és a sült sonka között, de érdemes figyelni a pácolás módjára, a lejárat dátumára, valamint a sonka keménységére is.

Húsvéti füstölt sonka Fotó: Zirig Árpád - Táfelspicc

Tojásvásárláskor fontos, hogy csak tiszta, friss, ép tojást vegyünk, de figyelni kell arra is, hogy meddig őrzi meg a minőségét.

Válságtól tartanak a diákhitelek miatt

A jelzáloghitel-válságra emlékeztető lufi kezd kibontakozni az Egyesült Államokban. Amerikában 44 millió embernek van diákhitele. Közülük nyolcmillióan késedelembe estek a törlesztéssel, és ez a ráta magasabb, mint a válság előtti időszakban volt.

Képünk illusztráció Forrás: 123rf

A gond egyik forrása, hogy a tandíjak az inflációnál nagyobb ütemben drágulnak,

így az 1400 milliárd dollárnyi hitel visszafizetése kérdéssé vált.

Ez az összeg több mint az autóhitelek vagy a hitelkártya-tartozások állománya.

Tízezreket lehet találni az adóbevallásokban

Fontos átnézni az adóbevallásokat, mert a tervezet csak azokat a kedvezményeket tartalmazza, amelyről adata van a NAV-nak.

Aki elfelejtett időben nyilatkozni munkáltatójának arról, hogy a családi vagy az első házasoknak járó kedvezmény összegét az adóelőlegéből vonja le, annak mindenképpen érdemes mielőbb kiegészítve elküldeni a bevallást.

Érdemes ügyfélkaput nyitni a bevallás ellenőrzéséhez, módosításához Fotó: Szabó Gábor - Origo

Tavaly például 51 800 házasságkötés történt, azonban év közben

mindössze 23 700 pár vette igénybe a kedvezményt.

A világ legzöldebb városai

Érdekes kutatás zajlik a Massachusettsi Műszaki Egyetemen (MIT), amely azt vizsgálja, hogy melyek a világ legzöldebb városai. Korábban több kutatás is kimutatta már, hogy a zöld felületetek jótékony hatással vannak az ott élő vagy dolgozó emberekre.

Szingapúri park Forrás: Dreamstime

Az eljárás sajátosnak tekinthető, hiszen a rangsort a Google Maps panorámaképeinek szoftveres elemzésével állítják fel. Az eddig megvizsgált világvárosok közül Szingapúr a legzöldebb, míg Párizs az utolsó helyen van.

Bakelitmánia

Érdemes körülnézni a régi holmik között, mert a régi bakelitlemezek ára folyamatosan emelkedik. A legdrágább jelenleg egy 1977-es Sex Pistols-album, ami több mint 10 ezer dollárt ér.

A God Save The Queen album borítója egy kiállításon Forrás: AFP/Peter Muhly

Fontos megjegyezni, hogy ezek olyan lemezek, amelyeknek semmilyen különlegességük nincs azon kívül, hogy régi darabok, és ritkaságnak számítanak.

A dedikált, sorszámozott vagy limitált példányszámban megjelent kiadások ára még ennél is magasabb lehet.