Felül kell vizsgálni azt a vízumrendszert, amely révén az USA-ban az amerikai átlagbér alatt munkát vállaló, magasan képzett külföldiek leszorítják a technológiai iparban dolgozók fizetését, a Financial Times értesülései szerint ennek érdekében ír alá ma elnöki rendeletet Donald Trump. Az elnök az amerikai árut és munkaerőt előnyben részesítő programjának részeként kezdené megreformálni a munkaerőpiacot.

Az amerikai munkaerőt előnyben részesítő programjának első lépéseként értékelhető, hogy Donald Trump ma várhatóan olyan elnöki rendeletet ír alá, amely szabályozná a magasan képzett IT-szakemberekre vonatkozó, különleges vízumok rendszerét.

Az úgynevezett H-1B nevű beutazási és munkavállalási engedélyből évente legfeljebb 85 ezret lehet kiadni, az éves kvóta azonban pár nap alatt el szokott fogyni.

A vízummal főként magas végzettségű, főként indiai szakemberek kapnak munkát a számítástechnika területén, akik a szakmájukban fizetett amerikai átlagbérnél sokkal olcsóbb bért kapnak.

Donald Trump amerikai elnökForrás: AFP/Jim Watson

A magasan kvalifikált vendégmunkások így jelentős mértékben lenyomják a hazai munkaerő bérszintjét, ezért lenne szükség Trump szerint a speciális vízumok körüli anomáliák felszámolására.

A Financial Times értesülései szerint a H-B1 vízummal érkező vendégmunkások az amerikai átlagbér 80 százalékát kapják, és csak öt százalékuk tartozik a szektoron belül a legmagasabb jövedelmi kategóriába.

Már a választási kampány során is többször hangoztatta Trump az amerikai árut és munkaerőt előnyben részesítő programját, melynek első lépése lehetne a különleges munkavállalási engedéllyel az USA-ban dolgozók helyzetének rendezése.

A brit gazdasági lap szerint már korábban felmerült, hogy a munkáltatónak a jövőben igazolnia kellene, hogy az amerikai jelentkezőket veszi előbbre, és csak ez után következhetnének az olcsóbban alkalmazható külföldiek. Ez azonban a szektoron belül több milliárd dolláros összegű béremeléshez vezetne, amit az iparág szereplői nehezen tudnának kigazdálkodni.

A különleges vízummal az USA-ban dolgozó külföldi vendégmunkások az úgynevezett STEM iparágakban, vagyis a természettudományok, a technológia, az informatika és a matematika területén dolgoznak, és átlagos munkabérük havonta körülbelül bruttó másfél millió forintnak megfelelő dollár.