Német újságírók leplezték le a pénzügyi csalást

2017.04.19. 17:32

Több mint tízmilliárd eurós kárt okozó feltételezett pénzügyi csalást lepleztek le Németországban tényfeltáró újságírók.

Évek óta tartó nyomozás után végre sikerült áttörést elérni a „cum-ex ügyletek" néven ismertté vált ügyben. A cum-ex szójáték, az elnevezés pedig onnan ered, hogy a csalók osztalékfizető (cum) és osztalékot nem fizető (ex) részvények adásvételével kétszeresen igényelték vissza a tőkejövedelem után fizetendő adót.

Több mint 50 bankár, bróker és ügyvéd ellen indítottak büntetőeljárást, és több mint kétszer ennyi pénzintézetnél és alapkezelőnél tartottak házkutatást. A tényfeltáró csoport szerint ez még csak a jéghegy csúcsa.

A folyamatban lévő nyomozásról nem közöltek részleteket, Walter Borjans tartományi pénzügyminiszter is csak annyit mondott, hogy az összetett ügyekben további bankok és csalásokban közreműködő szereplők üthetik meg a bokájukat a milliárdos nagyságrendű jogosulatlan adó-visszatérítés miatt.

Az ügyben érintett lehet az egyik legnagyobb svájci pénzintézet, az UBS és az időközben átalakult állami bank, a WestLB is. Az ügyleteket egy 10-15 fős brókercsoport is segíthette, akik fejenként százmillió eurót nyerhettek a törvénytelen üzleten.

Az egyik bróker állítólag kicsit sem próbálta meghúzni magát, luxusjachtjának a Cum-Ex nevet adta.