A venezuelai kormány államosította a General Motors helyi gyárát

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas tüntetés
Hundreds of thousands of protesters took to the streets in Caracas, Venezuela, on 26 October 2016 to demand a referendum to recall President Nicolas Maduro that has been blocked by the country's elections council. Photo: Manaure Quintero/dpa
Vágólapra másolva!
Milliók vonultak az utcára Venezuelában, hogy tüntetessenek a kormány ellen. Bár a hatóságok jelentős részét leköti a tömeg, hiszen több mint 400 embert letartóztattak már, ennek ellenére elfoglalták a General Motors valenciai üzemét.
Vágólapra másolva!

Valencia a harmadik legnépesebb venezuelai város. A köznyelvben venezuelai Detroitként is emlegetik, hiszen olyan autógyárak vannak a településen, mint

a General Motors, a Ford vagy a Chrysler.

A 2,3 milliós városban is folyamatosan tüntetnek a kormány ellen. Országszerte egyébként már legalább öt áldozatot követeltek a megmozdulások.

A tiltakozások ellenére sem riad vissza a kormány a radikális lépésektől, egyik legújabb akciójával nemes egyszerűséggel

államosította a General Motors helyi gyárát.

A helyi szervek átvették a hatalmat a GM valenciai üzeme felett, és lefoglalták az amerikai vállalat több vagyontárgyát is – írja a Reuters.

Az esettel kapcsolatban a General Motors közleményt adott ki. Ebben kifejtik, hogy a cég eszközeinek, járműveinek és épületeinek lefoglalását illegálisnak tartják, és

megteszik a szükséges jogi ellenlépéseket.

A közlemény szerint az államosítás helyrehozhatatlan kárt okoz a cégnek, beleértve annak 2678 dolgozóját és 79 kereskedőjét, illetve beszállítóját egyaránt.

Hónapok óta tartanak a tüntetések Venezuelában Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Manaure Quintero

A lépést egyelőre nem kommentálta a caracasi kormány.

A politikai és gazdasági válság sújtotta országban nem ez az első eset, hogy amerikai cégek pórul járnak, különösen az élelmiszer- és gyógyszergyárak érintettek.

A kormány 2014-ben jelentette be, hogy „ideiglenesen" átveszi az irányítást

a Clorox tisztítószereket gyártó két üzeme felett, amely azóta már elhagyta az országot.

Az autóipar gyakorlatilag mélyrepülésben van, hiány van nyersanyagokból és egyéb eszközökből is. A Ford 800 millió dolláros veszteséget írt le Venezuelában 2015-ben.