A Saudi Aramco a világ legnagyobb olajóriása. A gigavállalat a cég 5 százalékát vinné tőzsdére, ami 100 milliárd dollárnak felel meg. Ez lesz minden idők legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása, még a jelenlegi listavezető Alibabát is többszörösen verné. Az IPO-t Kína igyekszik kihasználni, külön vállaltot hoznak létre a részvények felvásárlására.

Szaúd-Arábia igyekszik megnyitni gazdaságát a külföldi befektetők előtt, ennek leginkább várt lépése lehet a Saudi Aramco nyilvános részvénykibocsátása (IPO).

A cég értékét a szaúd-arábiai kormány 2 ezer milliárd dollárra becsli, és az ország az Aramco 5 százalékát adná el.

Ennek értéke 100 milliárd dollár lenne, ami minden idők legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása lenne.

A cég az elmúlt hetekben fontos lépést tett a várhatóan 2018-as részvénykibocsátás irányába. Szaúd-Arábia 50 százalékra csökkentette az olajipari adót, így az Aramco egy vonalba került a nemzetközi benchmarkkal.

A Saudi Aramco telephelyén újságírókat visznek körbeForrás: AFP/Ian Timberlake

Emellett olyan cégek segíthetnek a tőzsdére vitelben, mint a JPMorgan, a Morgan Stanley és az HBSC.

A fenti ábrából látszik, hogy a jelenlegi tíz legnagyobb IPO messze elmarad a 100 milliárd dollártól, a jelenlegi éllovas

Alibaba is negyedakkora értékű IPO-val büszkélkedhet, mint amekkorát az Aramco tervez.  

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az IPO olyan mértéket öltene, hogy a szaúdi tőzsde, a Tadawulon önmagában el sem bírná, így a vezetés fontolóra veszi egy külföldi partner bevonását is.

Az Aramco világszerte megmozgatná a tőzsdéket, hatással lenne az olajárra, a devizapiacra, és a szaúdi pénzügyi rendszerben is változásokat okozna.

Kína érdeklődik

A Reuters szerint Kína arra készül, hogy a legnagyobb befektető legyen az Aramco tőzsdére lépésénél, ezért egy olyan nemzeti konzorcium létrehozásán dolgoznak, amely befektetőként léphet fel az IPO során.

A kínai konzorcium tagjai lennének állami olajtársaságok (PetroChina, Sinopec) és bankok, valamint a 800 milliárd dollárt kezelő állam befektetési alapja (China Investment Corporation).

Az Aramco számára fontos partner Kína, mivel az orosz Rosznyeften keresztül jelentős mennyiségű olajt exportálnak az országba.

A vállalat székhelye a sivatagbanForrás: AFP/Ian Timberlake

Emellett a már említett tőzsdei partnerek közül Hong Kong tűnik a befutónak, ami szintén Ázsia irányába tolná el a súlypontot. Lehetséges helyszín lehet Tokió és Szingapúr is, de erősen lobbizik London is.

Erre bizonyíték, hogy Theresa May brit miniszterelnök és a londoni tőzsde vezérigazgatója, Xavier Rolet ebben a hónapban látogatást tett Szaúd-Arábiában.

Fontos megemlíteni, hogy a szaúdi király, a 81 éves Szalmán bin Abdel-Azíz csaknem hathetes ázsiai körúton vesz részt.

2017. március 16-án talákozott Hszi Csin-ping kínai elnök és Szalmán bin Abdel-AzízForrás: AFP/Lintao Zhang

A körút első napján Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, ahol megfogalmazta, hogy a két nemzetnek meg kell erősítenie kapcsolatát. A találkozó keretén belül a két vezető aláírt egy 65 millió dollár értékű gazdasági és kereskedelmi megállapodást, melyek kiterjednek olajipari és vegyipari befektetésekre is.