Minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátására pályázik Kína

Horizontal VOYAGE OFFICIEL DIPLOMATIE SALUANT DE LA MAIN
China's President Xi Jinping (L) and Saudi King Salman bin Abdulaziz (R) attend the "Road to the Arab Republic" - the closing ceremony for artifacts unearthed in Saudi Arabia, at China National Museum in Beijing on March 16, 2017. Xi welcomed visiting Saudi King Salman in Beijing as China continues a charm offensive toward the Middle East, a region where it has long kept a low profile. / AFP PHOTO / POOL / Lintao Zhang
Vágólapra másolva!
A Saudi Aramco a világ legnagyobb olajóriása. A gigavállalat a cég 5 százalékát vinné tőzsdére, ami 100 milliárd dollárnak felel meg. Ez lesz minden idők legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása, még a jelenlegi listavezető Alibabát is többszörösen verné. Az IPO-t Kína igyekszik kihasználni, külön vállaltot hoznak létre a részvények felvásárlására.
Vágólapra másolva!

Szaúd-Arábia igyekszik megnyitni gazdaságát a külföldi befektetők előtt, ennek leginkább várt lépése lehet a Saudi Aramco nyilvános részvénykibocsátása (IPO).

A cég értékét a szaúd-arábiai kormány 2 ezer milliárd dollárra becsli, és az ország az Aramco 5 százalékát adná el.

Ennek értéke 100 milliárd dollár lenne, ami

minden idők legnagyobb nyilvános részvénykibocsátása lenne.

A cég az elmúlt hetekben fontos lépést tett a várhatóan 2018-as részvénykibocsátás irányába. Szaúd-Arábia 50 százalékra csökkentette az olajipari adót, így az Aramco egy vonalba került a nemzetközi benchmarkkal.

A Saudi Aramco telephelyén újságírókat visznek körbe Forrás: AFP/Ian Timberlake

Emellett olyan cégek segíthetnek a tőzsdére vitelben, mint

a JPMorgan, a Morgan Stanley és az HBSC.

A fenti ábrából látszik, hogy a jelenlegi tíz legnagyobb IPO messze elmarad a 100 milliárd dollártól, a jelenlegi éllovas

Alibaba is negyedakkora értékű IPO-val büszkélkedhet, mint amekkorát az Aramco tervez.

Ahogy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, az IPO olyan mértéket öltene, hogy a szaúdi tőzsde, a Tadawulon önmagában el sem bírná, így a vezetés fontolóra veszi egy külföldi partner bevonását is.

Az Aramco világszerte megmozgatná a tőzsdéket, hatással lenne az olajárra, a devizapiacra, és a szaúdi pénzügyi rendszerben is változásokat okozna.

Kína érdeklődik

A Reuters szerint Kína arra készül, hogy a legnagyobb befektető legyen az Aramco tőzsdére lépésénél, ezért egy olyan nemzeti konzorcium létrehozásán dolgoznak, amely befektetőként léphet fel az IPO során.

A kínai konzorcium tagjai lennének

állami olajtársaságok (PetroChina, Sinopec) és bankok, valamint a 800 milliárd dollárt kezelő állam befektetési alapja (China Investment Corporation).

Az Aramco számára fontos partner Kína, mivel az orosz Rosznyeften keresztül jelentős mennyiségű olajt exportálnak az országba.

A vállalat székhelye a sivatagban Forrás: AFP/Ian Timberlake

Emellett a már említett tőzsdei partnerek közül

Hong Kong tűnik a befutónak, ami szintén Ázsia irányába tolná el a súlypontot.

Lehetséges helyszín lehet Tokió és Szingapúr is, de erősen lobbizik London is.

Erre bizonyíték, hogy Theresa May brit miniszterelnök és a londoni tőzsde vezérigazgatója, Xavier Rolet ebben a hónapban látogatást tett Szaúd-Arábiában.

Fontos megemlíteni, hogy a szaúdi király, a 81 éves Szalmán bin Abdel-Azíz csaknem hathetes ázsiai körúton vesz részt.

2017. március 16-án talákozott Hszi Csin-ping kínai elnök és Szalmán bin Abdel-Azíz Forrás: AFP/Lintao Zhang

A körút első napján Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott, ahol megfogalmazta, hogy a két nemzetnek meg kell erősítenie kapcsolatát. A találkozó keretén belül a két vezető aláírt egy

65 millió dollár értékű gazdasági és kereskedelmi megállapodást,

melyek kiterjednek olajipari és vegyipari befektetésekre is.