Az android luxusprosti és a gluténmentes étel lehet a jövő nagy üzlete

Íme az új szexrobot: Harmony, akinek érzései is vannak intim
Vágólapra másolva!
A húsvéti hosszú hétvége után a gazdasági események is nehezen pörögtek fel, de a rövid hét is tartogatott érdekességeket. Utánajártunk, hogy 2000-től mely termékek, szolgáltatások drágultak leginkább Magyarországon, de kiderült az is, hogy mennyi a magyarok átlagos fizetése, és persze megint változott az üzemanyagok ára is. Heti gazdasági összefoglaló. 
Vágólapra másolva!

Meglepő dolgok drágultak az elmúlt években

Gyakran idézi fel az ember a régi árakat, nosztalgiázik arról a korszakról, amikor még minden olcsóbb volt. A Központi Statisztikai Hivatal adatait összevetve kiderült, hogy 2000 óta ugyan jelentősen emelkedett a cigaretta ára, de szépen drágult a múzeumi belépő, a mozijegy, a hajvágás vagy a szemétszállítás is.

Kassák Múzeum Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Ugyan az elmúlt 16 évben szinte megduplázódtak az árak (94 százalékos volt az infláció), de egyes termékek, főleg műszaki cikkek, alig lettek drágábbak.

Nem mindegy, hogy Ausztria vagy Ausztrália

Még a Financial Timest is behúzta a csőbe az Airbus egyik elgépelése. A repülőgépgyártó vállalat az üzleti jelentésében azt írta, hogy eljárás folyik ellene Ausztráliában, ami valójában nem igaz.

Illusztráció Forrás: Flickr/Mark Harkin

A cég ellen Ausztriában nyomoznak, de a két betű eltérés komoly hibának számít, hiszen Ausztria és Ausztrália között 16 ezer kilométer van. Az Airbus ellen korrupció és megvesztegetés a vád.

Megérkezett az IMF előrejelzése

Javított a Magyarországgal kapcsolatos előrejelzésén a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF 2,9 százalékos növekedést vár 2017-re, korábbi előrejelzésük 2,5 százalékos volt. Nem csak a gazdasági növekedésre vonatkozó prognózist módosították, az inflációt várakozást 2,5 százalékra emelték.

A Nemzetközi Valutaalap épülete Forrás: AFP/Mandel Ngan

Az alap nem csak a magyar gazdaságot elemezte, a szervezet a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését egy százalékponttal, 3,5 százalékra emelte.

Az első androidok prostituáltak lehetnek

A technológia fejlődésével egyre komplexebb emberszerű robotokat gyártanak. A fejlesztésekben óriási üzleti potenciál rejlik, hiszen az androidok felhasználási köre igen széles lehet. A piacon a szexipar lendíthet, hiszen egyes jóslatok szerint a szexpiac 20 év alatt megháromszorozódhat, és 2050-re gyakoribb lesz a robot-ember közötti aktusok száma, mint az emberek közötti.

Az új szexrobot: Harmony, akinek érzései is vannak Forrás: Youtube

Bár jelenleg ezeknek a babáknak az ára nagyon magas (több millió forint), így is sokféle modell közül lehet már választani, sőt akár bérelni is lehet az alkalmi robotpartnereket.

Nem változik a kereskedelmi törvény

Nem nyújtja be a parlamentnek a kormány a kereskedelmi törvény módosítását, mivel többek között a magyar kereskedőket is hátrányosan érintené a jogszabály megváltoztatása – írta meg elsőként az Origo.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A hírt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is megerősítette. Szerinte további egyeztetésekre van szükség ahhoz, hogy mindenki számára elfogadható módosítások születhessenek.

Óriási üzlet a gluténmentes termékek piaca

Egyre keresettebbek a gluténmentes ételek. Ezt jól mutatja, hogy a globális piac 2011-ben még csak 1,7 milliárd dolláros volt, és öt év alatt gyakorlatilag megduplázódott. Az Euromonitor szerint további bővülés várható, 2020-ra 4,7 milliárdos piacot prognosztizálnak.

Gluténmentes kenyér Forrás: Thinkstock

A gluténmentes termékek térnyerésével háttérbe szorulnak a cukros termékek, sőt az Egyesült Államokban az egy főre eső gabonafogyasztás az utóbbi években jelentősen csökkent.

Egyre jobban keresnek a magyarok

Gyorsuló ütemben növekednek a fizetések Magyarországon. Egy magyar 2017 februárjában átlagosan 10 százalékkal több fizetést vitt haza, mint egy évvel korábban. A bruttó átlagkereset 274 800 forint volt az év második hónapjában.

Illusztráció Fotó: Origo

A nettó fizetések is 10,7 százalékkal emelkedtek, így családi kedvezmény nélkül már 182 700 forint az átlagfizetés.

További jó hír, hogy a fizetések értéke is nőtt, hiszen ugyanebben az időszakban az infláció alacsony volt, így a reálkereset 7,5 százalékkal nőtt.

Tovább drágulnak az üzemanyagok

Április 21-én a gázolaj literenkénti átlagára 365 forintra nőtt, míg a benzin 366 forint. Ez azt jelenti, hogy csak április eleje óta 16-17 forinttal emelkedtek az árak a benzinkutakon.

A Mol Nyrt. alkalmazottja cseréli az üzemanyag ártábláját egy salgótarjáni benzinkútnál Forrás: MTI/Komka Péter

Pánik a csoki miatt

Csütörtökön beszakadt a kakaóbab ára, és tíz éve nem látott mélypontra zuhant. A Bloomberg által követett 34 nyersanyag közül ezzel a kakaó teljesített a legrosszabbul.

Kakaóbab Forrás: Thinkstock

A kakaóbabőrlés globálisan magas szinten van, a csokoládéeladások rekordot döntöttek, de a korábbi készletfelhalmozások és az elefántcsontparti kínálat megnövekedése miatt az ár bezuhant.

Elefántcsontpart az árfolyam csökkenése miatt szenved, mert ez a nyersanyag adja az ország GDP-jének 40 százalékát.