Trump egy egész iparágat védene büntetővámokkal

Trump
United States President Donald Trump listens after signing the S. 544 the Veterans Choice Program Extension and Improvement Act in the Roosevelt Room at the White House in Washington, DC on April 19, 2017. Photo: Molly Riley/Consolidated/Pool/dpa
Vágólapra másolva!
Fontos bejelentést tett Donald Trump amerikai elnök az amerikai acélipar védelméről. Vizsgálatot rendelt el az amerikai acélimport ügyében, egyúttal kilátásba helyezte, hogy büntetővámokkal vagy más eszközökkel korlátozná a túl olcsó - főleg kínai - acél beáramlását az országba, amit védelmi szempontból indokoltnak lát. Az elnök ezzel az úgynevezett "Rozsdaövezetben" élő munkásoknak tett választási ígéretét szeretné beváltani, és új lökést adna az amerikai acéliparnak. A legnagyobb amerikai acélipari vállalatok részvényei a bejelentés után hat-nyolc százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Kereskedelmi vizsgálat elindítására utasította Donald Trump amerikai elnök a kereskedelmi minisztériumot annak megállapítására, hogy fenyegetést jelent-e az amerikai nemzetbiztonsági érdekekre az olcsó acél importja, ami főként a kínai acélra vonatkozik.

Kína ma a világ legnagyobb acélexportőre, és a világ acéltermelésének felét adja, amely mögött állami támogatás is áll.

Trump szerint a vizsgálat eredménye vámemelést vagy kvóták bevezetését indokolhatja.

Az elnök a legnagyobb amerikai acélipari vállalatok vezetőinek jelenlétében a Fehér Házban írta alá azt a feljegyzést, amelyben azt kérte, hogy a lehető leggyorsabban folytassák le a vizsgálatot, ami szerint körülbelül egy hónap alatt elkészülhet.

Az amerikai acélipart visszaveti az olcsó acélimport Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Julian Stratenschulte

A kereskedelmi törvény egyik cikkelye feljogosítja az elnököt arra, hogy nemzetbiztonsági megfontolások alapján korlátozza bizonyos termékek és javak behozatalát.

A The Wall Street Journal adatai szerint az Egyesült Államokban az acél harmadát már külföldről szerzik be.

Az országban közel száz acélgyár működik, és már 2003-ban, a George W. Bush elnök vezette kormányzat vámemeléssel próbálta védeni az amerikai acélipart, később a Kereskedelmi Világszervezeten (WTO) belül indítottak több mint száz eljárást az amerikai acélgyárak, hogy letörjék az olcsó importot, de nem sok sikerrel jártak.

Donald Trump amerikai elnök Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Molly Riley

Az ünnepélyes aláírást követően Trump úgy fogalmazott újságírók előtt, hogy „nemcsak az árról és a munkahelyekről van szó, hanem a nemzet biztonságáról".

„Az acél létfontosságú gazdaságunk és hadseregünk számára. Ez egy olyan terület, ahol nem engedhetjük meg, hogy más országoktól függjünk" – hangoztatta az elnök,

hozzátéve, hogy nem Kínáról van szó, hanem a dömpingről, a termék piacinál alacsonyabb áron történő értékesítéséről, ami világszerte nagyon súlyos probléma, és „aláaknázza" az amerikai ipart.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter viszont nyíltan Kínára mutatott, mondván, hogy miközben Peking az acéltermelés visszafogását ígérte, növelte az exportot.

Az Egyesült Államok Kínán kívül főleg Kanadából, Brazíliából, Mexikóból, Dél-Koreából, Oroszországból, Törökországból és Japánból importál acélt.

Az amerikai ipar és munkahelyek védelmét célzó politika jegyében a hivatalba lépése, január 20. óta Donald Trump több intézkedést tett,

egyebek között engedélyezte két vitatott kőolajvezeték amerikai gyártmányú acél felhasználásával történő megépítését, kivonult a csendes-óceáni szabadkereskedelmi övezetet megteremtő megállapodásból, és elrendelte a jól képzett külföldiek Egyesült Államokba vonzását elősegítő munkavállalási vízumok programjának felülvizsgálatát.