Tudatos pénzügyi tervezést oktató tankönyvet kapnak az iskolák

Pénziránytű könyv Áder János
Vágólapra másolva!
A fiatalokat tudatos pénzügyi tervezésre oktató új tankönyvet mutatott be ma a Pénziránytű Alapítvány. A könyv, munkafüzet és tanári kézikönyv 7. és 8. osztályosoknak szól, az iskolák 60 ezer ingyenpéldányt kaphatnak belőle. A pénzügyi gazdálkodás egyelőre választható tantárgy, amelyet tavaly már 300 középiskolában 44 ezer diáknak tanítottak.
Vágólapra másolva!

A tankönyv mai bemutatásakor Áder János köztársasági elnök, a Küldetések a pénz világában című, 7-8. évfolyamos iskolásoknak szóló kiadvány fővédnökeként

helyes kezdeményezésnek nevezte a tankönyv megjelenését, mert az segítheti a fiatalokat a tudatos pénzügyi gondolkodás és tervezés kialakításában. Úgy látja, erre szükség is van ott, ahol minden harmadik családot érintett a devizahitelezés problémája,

amelyben szerinte a felelősök keresése nélkül is elmondható: nem érvényesült az "addig nyújtózkodjunk, amíg a takarónk ér" elve.

Áder János arra kérte a tankönyvből oktató pedagógusokat, valamint a szülőket is, hogy saját személyes példáikkal hitelesítsék az abban található példákat.

Áder János köztársasági elnök a Pénziránytű Alapítvány új tankönyvének bemutatásán Forrás: Járai László

Matolcsy György MNB-elnök a felszólalásában azt mondta, hogy

a nyugati értékrendben a gyarapodás, a gazdagság mindent megelőz, míg a keletiben az egészség, a gazdagság és a bölcsesség egymást kiegészítve meghatározó.

A jegybank elnöke mindhárom értéket követendőnek tartja különösen egy olyan országban,

ahol a lakosság 40 százalékának nincs megtakarítása. Emlékeztetett arra, hogy ez az arány az USA-ban és Nagy-Britanniában még rosszabb, 47 illetve 42 százalék.

Áder János köztársasági elnök és Matolcsy György MNB-elnök a Pénziránytű Alapítvány mai tankönyvbemutatóján Forrás: Járai László

Palkovics László oktatási államtitkár közölte, a pénzügyi ismeretek egyelőre csak választható tantárgy, de Csehországban például már kötelező. Mint elmondta, a most megjelent kiadvány a pénzügyi ismeretek hiányára válaszolva

olyan kulcsismereteket ad a fiataloknak, amelyeket a szüleiktől sokan nem láthattak, ezért az iskolának nagyobb a feladata, hogy itt hozzájuthassanak ezekhez az ismeretekhez.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára hangsúlyozta, a tankönyvvel átadható tudás hozzájárulhat a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások sikerességének javításához is, ami hosszú távon újabb lökést adhat az elmúlt évek stabil gazdasági növekedésének.

A Küldetések a pénz világában című tankönyv és munkafüzet Forrás: Origo

Előadásában kitért arra, hogy

ma körülbelül 600 ezer kkv működik Magyarországon, amelyek a nemzeti termelés több mint felét adják, és a hazai munkaerő 70 százalékát foglalkoztatják.

Az NGM államtitkára elmondta, hogy a kormány nemrég elfogadta a pénzügyi tudatosság stratégiáját, és a következő lépésnek nevezte, ha vállalkozási ismeretekkel is kiegészülne a jövőben a pénzügyi ismeretek tantárgya. Hozzátette, hogy a fiataloknak használható és modern ismeretekre van szükségük ahhoz, hogy eldönthessék, vállalkozásba kezdenek.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, a Küldetések a pénz világában tankönyv májustól, az igényeknek megfelelően

legalább 60 ezer példányban válik ingyenesen elérhetővé, továbbá az alapítvány honlapjáról is díjmentesen letölthető.

Hergár Eszter, a Pénziránytű Alapítvány vezetője Forrás: Járai László

A szervezet képviselője kiemelte, bár 2012 óta jelentős javulás történt a pénzügyi tudatosság területén,

négyből három család még továbbra sem készít költségvetést napi kiadásairól és bevételeiről, a hosszú távon meghatározó pénzügyi döntéseik előtt pedig csak 21 százalékuk kéri ki szakértő tanácsait, szemben az 50 százalékos uniós átlaggal.


Hergár Eszter emlékeztetett továbbá: alapítványuk tavaly a középiskolásoknak mutatott be egy tankönyvet, amelynek segítségével több mint 300 iskolában 44 ezer diák ismerkedik pénzügyekkel.