Brutális adócsökkentést tervez Trump

2017.04.25. 15:28

A Trump-adminisztráció drámai mértékben, 15 százalékra csökkentené a társasági adó kulcsát, a Fehér Ház közlése szerint. Az elnök a vállalkozói terhek enyhítésével ösztönözni próbálja a növekedést.

Az adókulcs alacsonyabb lenne annál, mint amit a republikánus vezetés korábban tervezett, és jól tükrözi a Trump-kampányban megfogalmazott célt, amely szerint több mint felével csökkenne a 35 százalékos társasági adókulcs. A bejelentett csökkentés azt jelenti, hogy nagyobb jelentőséget kapott az adószabályok könnyítése az államháztartási hiány csökkentésénél. 

A Kongresszus keresztbe fekhetForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Molly Riley

Ezzel az elképzeléssel ugyanakkor szembeszállnak majd a Kongresszus konzervatív képviselői, akik aggódnak az Egyesült Államok adósságának növekedése miatt.

Steven Mnuchin pénzügyminiszter szerint ugyanakkor az adócsökkentés előnyös az államnak,hiszen a nagyobb növekedés nagyobb felhalmozást eredményez, és friss bevételeket generál a költségvetésnek.

Mnuchin azt mondta a Financial Timesnak a múlt héten, hogy az adózás átalakítása 

akár 2000 milliárd dollár extra bevételt is hozhat, hozzátéve, hogy a háromszázalékos növekedés mellett a hatás elképesztő lehet. Bár a kormány adócsökkentési terve növekvő államháztartási hiányt mutathat, ez a statikus számítás nem veszi figyelembe, hogy a bővülés hatására az adóbevételek is nőnek – mondta Mnuchin.

Trump megpróbálta a hetekig tartó bizonytalanság után felgyorsítani az adótervek kialakításának folyamatát, szavai szerint szerdán be is jelenthetik a javaslat fő elemeit. A Fehér Ház szerint Trump csapata megvizsgálta a lehetőségeket, mielőtt a 15 százalékos kulcs mellett döntött. 

A konkrét törvénymódosító javaslat, vagyis a részletekbe menő normaszöveg kidolgozása még nem várható ezen a héten, Mick Mulvaney, a költségvetési politikáért felelős miniszter június előtt nem készül el a végleges és teljes javaslattal.

Steven MnuchinForrás: Picture-Alliance/AFP/Kevin Dietsch

A kormány egy dinamikus gazdasági modellre támaszkodik, ami azt sugallja, hogy a jelentős adócsökkentés nem növeli a deficitet, de a Kongresszusnak több konzervatív forgatókönyvvel kell számolnia az adóügyi vegyes bizottságban. Ha ezekből az derül ki, hogy az adócsökkentés kedvezőtlenül hat az államháztartási hiányra, az komoly fejfájást fog okozni a Kongresszusban.

Demokrata támogatás nélkül ugyanis nem lehet a Szenátuson átvinni olyan adócsomagot, amely a deficitet a tíz éven túli időtartamra kitolja. Ez azt jelenti, hogy az intézkedés költségvetési hatásainak ennyi idő alatt el kell múlniuk. Ez egyébként meglehetősen népszerűtlen szabály a reformokat sürgető republikánusok körében. A házelnök, Paul Ryan által is támogatott adóreformot úgy kell kialakítani, hogy tízéves távlatban bevételsemleges legyen, vagyis nem lehet tíz éven túl költségvetési hatása, nem lehet hiánynövelő tényező – mindez pedig az amerikai üzleti élet biztonságos működése miatt fontos.