Az elszigetelt országban a külföldi állampolgárok csak külföldi valutával fizethetnek, ráadásul Észak-Koreában az árfolyamokat elég rugalmasan kezelik. A Reuters újságírója számára az egyhetes túra 700 ezer forintba került, ez egy észak-koreai dolgozó ötéves átlagkeresetének felel meg.

A Reuters újságírója szerencsésnek érezhette magát, amikor kiderült, hogy bekerült aközé a 121 külföldi újságíró közé, akiket meghívtak Észak-Koreába. Az ázsiai országban egyhetes ünnepségsorozatot tartottakaz ország alapítója, Kim Ir Szen születésének 105. évfordulója alkalmából.

Katonai felvonulás Kim Ir Szen születésnapjának 105. évfordulójának alkalmábólForrás: AFP/Ed Jones

Az újságíró szerint remek alkalom volt ez az ország számára, hogy bezsákoljon külföldi valutából, egyedül ő 2500 dollárt (715 ezer forintot) hagyott ott az egy hét alatt, a komplett delegáció így összesen kb. 300 ezer dollárt (85,8 millió forintot) költhetett el Észak-Koreában.

A 2500 dollár egy észak-koreai ötéves keresetének felel meg.

Észak-Korea fizetőeszköze a won, egy dollárért hivatalosan 100 wont adnak, de ha valaki ügyes, akkor a feketepiacon 8400 wont is kaphat egyetlen dollárért.

Persze a feketepiac létezését tagadta mindenki az országban, egy valaki mondta csupán azt, hogy van ilyen, ő is csak akkor, amikor nem figyelték a külföldi újságírót. Az illető szerint a feketepiaci árfolyam leginkább attól függ, hogy Észak-Korea épp folytat-e nukleáris kísérleteket vagy sem.

Kim Dzsongun, Észak-Korea teljhatalmú vezetője színes műanyag vödrökkelForrás: AFP/Kns

Nem mintha a feketepiac létezése számított volna, mert a külföldiek számára tiltva van a helyi pénz használata, ráadásul az újságírók nyakában folyton kísérők lihegtek, így esély sem volt arra, hogy valaki fű alatt vehessen magának wont.

Hogyan jön ki a 2500 dollár?

Az újságíró szerint az első komoly összeget még Ausztráliában kellett letennie az asztalra az észak-koreai nagykövetségen, itt 137 dollárt (39 ezer forintot) kértek tőle egyetlen pecsétért. Ez a tarifa országonként változik, az Egyesült Államokban például 175 dollár volt az ára.

Ezt követően a repülőjegy okozott kisebb meglepetést, hiszen a Peking-Phenjan 800 kilométeres útért 522 dollárt (150 ezer forintot) fizetett, a 950 kilométerre lévő Szöul kijött volna szinte fele ennyiből (290 dollárból) is.

Az országba belépve vásárolni kellett egy 350 dolláros (100 ezer forintos) SIM-kártyát, amellyel elérhető volt a helyi hálózat, és 400 MB adatforgalom is. Ugyanez Pekingben 10 dollárba kerül.

A szállásért 784 dollárt (224 ezer forintot) kellett fizetni hét éjszakára, ami az újságíró szerint nem egy vad ár a többi ázsiai szállodához képest, de kicsit meredek egy olyan országban, ahol az emberek 30-40 dollárt keresnek havonta. Ezek után már nem is meglepő, hogy a hotel nem tudott visszaadni a 800 dollárból.

Phenjan belvárosaForrás: AFP/Ed Jones

A figyelmes kísérők sem voltak ingyen, az eredeti 296 dolláron (85 ezer forinton) felül 16,70 dollárt elkértek árfolyamváltozás címszó alatt a Reuters újságírójától. A cikk szerzője ugyanakkor beismeri, hogy a lehúzás nem mindenhol volt következetes, valahol kifejezetten barátságos árak fogadták.

Egy hét alatt 300 dollárt (86 ezer forintba) költött étkezésre és néhány sörre, a kávé a sajtóközpontban 4,5 dollár (1287 forint) volt, egy rövid út taxival 6 dollárba (1715 forintba) került, míg egy hajnyírásért 11 dollárt (3145 forint) kértek el.