Trónfosztás jöhet a szupergazdagok között

amazon
Jeff Bezos
Vágólapra másolva!
Több mint 3 milliárd dollárral növelte vagyonát csütörtök este az Amazon vezérigazgatója, ahogy cégének részvényei felívelést mutatottak a zárás utáni kereskedésben. Ezzel Jeff Bezos közelebb került a világ leggazdagabb emberéhez.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön 79 milliárd dollárra emelkedett Jeff Bezos, az Amazon első emberének nettó vagyona. Ráadásul a milliárdos vagyongyarapodása 65,2 milliárd dolláros volt 2012 óta, amikor a Bloomberg Billionaires Index megkezdte a működését.

Noha a mutató péntek délelőtti állása szerint a világűrt is kiszemelő Bezos csupán a harmadik a listán a 79,2 milliárdot birtokló Amancio Ortega, illetve a 87,3 milliárddal rendelkező Bill Gates mögött, ha az Amazon részvényeinek emelkedése a hét utolsó napján is folytatódik, úgy

Bezos vagyona könnyen átszakíthatja a 80 milliárdos szalagot.

Ráadásul az Amazon vezetőjének nettó vagyona idén már 13,7 milliárd dollárral gyarapodott.

Segítő papírok

A technológiai óriás részvényei egyébként a csütörtöki zárás után mintegy 4 százalékot izmosodtak, miután a vállalat közölte, előrejelzései szerint

az idei negyedéves eladásai lenyomhatják az elemzői várakozásokat.

folytatva az immáron 20 éve töretlen, két számjegyű bevételnövekedési sorozatot.

Az Amazon részvényének változása Forrás: Investing.com

Az Amazon egyébként 35,7 milliárdos bevétel mellett 1,48 dolláros egy részvényre eső profitot ért el az idei első negyedévben, felülmúlva ezzel az elemzői prognózisokat. Miután pedig a cég részvénye 918,38 dolláron zárt, az ezt követő kereskedés során a 965 dollárt is megütötte.

Nehéz küzdelem

Bezos vagyonának bővülése a fentieknek köszönhetően meghaladta a Google alapítóinak erősödését is a tőzsdezárás után. Larry Page és Sergey Brin ugyanis csupán 1,4 milliárdot hoztak össze, miután

a Google mögött álló Alphabet papírja izmosodni kezdtek

a hírre, hogy az okostelefonok hirdetési piaca erősen támogatta a cég 20,12 milliárd dolláros bevételét, illetve 7,73 dolláros egy részvényre eső profitját. Page és Brin 44,7, illetve 43,7 milliárd dolláros vagyonnal a világ 11. és 12. leggazdagabb embereinek számítanak.

Mindeközben a Bloomberg milliárdosokat tömörítő listájának élén továbbra is Bill Gates áll, akit 2013. május 7-e óta nem lehet kirobbantani az élről.

A több mint 87 milliárdos vagyonnal rendelkező legendát éppen ezért nehéz lesz megszorongatni,

de amennyiben az Amazon továbbra is ilyen jól teljesít, úgy akár valóban bekövetkezhet a trónfosztás.