Készülnek a bankok a nagy kivonulásra

politics referenda Horizontal CITY SKYSCRAPER
The Canary Wharf finance district of London, encompasing the offices of HSBC, Citigroup, JPMorgan Chase, Barclays, and other global banking corporations, is pitcured from Greenwich park in south-east London on June 26, 2016. British business minister Sajid Javid on Sunday urged companies not to panic following Britain's vote to leave the European Union (EU) despite dire warnings of the economic consequences of the Brexit vote. "Our economic fundamentals remain strong. They're strong enough to weather any short-term market volatility," he said, after Thursday's vote plunged global financial markets and the value of the pound. / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Miközben egyre több nemzetközi pénzintézet dolgoz ki forgatókönyveket a brexit utáni időszakokra, az amerikai JPMorgan közölte, rövid távon mintegy 300 alkalmazottat költöztetne át három európai országba Londonból.
Vágólapra másolva!

A JPMorgan Chase befektetési banki üzletágának vezetője szerint Dublinba, Frankfurtba, valamint Luxemburgba költözne az a 300 bankár, akiket a cég elköltöztetne Londonból, ahogy csökken az esély arra, hogy Nagy-Britannia meg tudja őrizni hozzáférését a közös európai piachoz – írja a Bloomberg. Ráadásul ez a szám csupán a rövid távú terv, a cég közlése szerint a hosszabb távú elképzeléseiket még csak később fogalmazzák meg.

Az előzetes bejelentések alapján azonban több ezer ember költözhet csak a JPMorgantől. A júniusi választás előtt ugyanis a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, hogy

akár 4 ezer embert is áthelyezhetnek,

de ez a szám azon múlik majd, hogy a brit kormány milyen megállapodást tud kötni az Európai Unióval.

Csepp a tengerben

Mindazonáltal a JPMorgan csak egy azon nagybankok közül, melyek korábban jelezték, komoly költözések várhatók a brexit miatt. A Deutsche Bank a múlt héten közölte, akár 4 ezer alkalmazottat is áttelepíthet Londonból máshová. A Barclays ezzel együtt hat hónapon belül elkészíti a készenléti tervét, míg a Goldman Sachs közlése szerint valószínűleg a jövő évben kezdik meg az átszervezéseket.

Menekülnek a bankok Londonból Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A legnépszerűbb helyek között van

a JPMorgan által is megjelölt Dublin, Frankfurt és Luxemburg.

A Standard Chartered és a Barclays Dublint részesíti előnyben, míg a Goldman és a Morgan Stanley inkább a német pénzügyi központra szavaz. Luxemburgra eddig az amerikai biztosítási óriás, az AIG tette le a voksát. A Bloomberg információi szerint egyébként a JPMorgan már meg is kezdte az irodahelyek felderítését Dublinban és Frankfurtban.

Nagy költözködés

Mindent összevetve a Bruegel információi szerint London akár 10 ezer banki álláshelyet is elveszíthet a brexit miatt, amihez még 20 ezer jön a pénzügyi szektor egészéből. A bizonytalanság azonban igen nagy, amit az is alátámaszt, hogy

a megszűnő álláshelyekkel kapcsolatos várakozások 4 ezer és 232 ezer között mozognak manapság.

Ezzel párhuzamosan a JPMorgan nem csupán Európában, de a Közel-Keletben és Észak-Afrikában is gondolkodik a jövőre nézve. A cég vezetése ugyanis kiemelten kezeli a régiót, és hangsúlyozzák, a térségben a gyors növekedési ütem, illetve a kevésbé fejlett pénzügyi piacok igen kedvező lehetőségeket jelentenek a banknak.