Tovább szárnyal a magyar lakáspiac

2017.05.03. 10:10

Az előzetes adatok szerint tavaly 131 ezer lakás cserélt gazdát a magyar lakáspiacon. Az idei év első négy hónapjában is élénk marad a lakáspiac, a kereslet 12 százalékkal nőtt, különösen az épített ingatlanok száma ugrott meg.

A KSH előzetes adatai szerint tavaly 131,3 ezer lakás cserélt gazdát, ami majdnem megegyezik a 2015-ös forgalommal.

Mivel még nem érkezett be az összes 2016-os adat, ezért várhatóan a múlt évi lakásforgalom meghaladja majd az egy évvel korábbit.

Az adatok alátámasztják azt a piaci trendet, hogy még tavaly is a használt lakások voltak a középpontban. Az összes adásvétel 97 százalékát adták a használt lakások, az újlakás-eladások mindössze részesedése 3 százalékos volt.

Eladó ingatlan a XIII. kerületbenForrás: MTI/Mohai Balázs

Bár a három százalék alacsonynak nevezhető, tavaly az eladásra épített új lakásokból 5193 darab kelt el. Ez jelentős, 67 százalékos növekedésnek felel meg.

A válság előtti szinttől még messze vagyunk, 2007-ben például 18 ezer új lakás épült eladási céllal
- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A lakásépítési kedv tavaly kiugró volt, két és félszeresére nőtt az új lakásokra kiadott engedélyek száma. Emiatt fordulat várható a lakáspiacon belül, az új lakások egyre jelentősebb részesedést kaphatnak a teljes lakáspiaci forgalomból.

Hol, mennyivel nőttek az árak?

Az ingatlanpiacon folytatódott a lassan három éve tartó drágulás. A használt lakások 2016-ban országos átlagban az előzetes hivatalos adatok szerint 7 százalékkal, az újak jóval nagyobb mértékben, több mint 19 százalékkal drágultak.

Fontos megjegyezni, hogy jelentős eltérések vannak az országon belül. A használt lakások átlagára

  • Budapesten például 17 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez képest,
  • a nyugat-dunántúli térségben a használt lakások ára 4 százalékkal nőtt,
  • az észak-alföldi térségben pedig 1,4 drágulás következett be.
Építkezés a XIII. kerületbenFotó: Szabó Gábor - Origo

Az új lakóingatlanok szinte minden térségben két számjegyű drágulást értek el, Budapesten például 24 százalékos áremelkedést produkáltak.

A főváros mellett a megyeszékhelyeken és megyei jogú városokban volt komolyabb áremelkedés, az ottani használt lakások ára átlagosan 17, illetve 10 százalékkal nőtt, ezzel szemben a községekben mindössze 1,6 százalékos volt az áremelkedés.

Ez a forgatókönyv várható

A friss adatok egyértelműen bővülő lakáspiacról tanúskodnak.

Balogh László az idei évben is élénk piacra számít.

Idén az első négy hónapban a magánszemélyek tavalyhoz hasonlóan több mint 25 ezer lakóingatlant hirdettek meg eladásra, az érdeklődők száma viszont 12 százalékkal nőtt.

Szerinte a fokozatosan piacra kerülő új lakások iránti kereslet mellett a használtak iránt is lesz érdeklődés.

A szakértő nem számít árcsökkenésre. Ennek oka, hogy bár a kínálat bővül, a kereslet erős. Ugyanakkor a különböző országrészek, megyék, városok és a fővárosi kerületek között továbbra is jelentős különbségek lehetnek.