Gigantikus adót fizet a Google

2017.05.05. 11:14

Törleszti 306 milliós adótartozását Olaszországban a Google tulajdonosa, az Alphabet. Az óriásvállalat nem az első alkalommal kerül bajba egy európai ország adóhatóságával, a gyanú szerint bevételeit olyan helyekre tereli, ahol alacsonyabbak az adóterhek.

Megegyezett a Google az olasz adóhatósággal, és a vállalat be fogja fizetni 306 millió eurós (98,3 milliárd forintos) adótartozását.

Ezzel egy hosszú idő óta húzódó ügy végére kerül pont. A keresőóriás tulajdonosa, az Alphabet nevű vállalat a megállapodás értelmében a 2002 és 2015 közötti időszakot rendezi.

Az olasz adóhatóság szerint a Google-nek 2009 és 2013 között ugyan egymilliárd eurós bevétele volt, de ezek után nem fizetett adót.

Google, illusztrációForrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

Az Alphabet nem először keveredett bajba. A vállalatot azzal gyanúsítják, hogy a jogi kiskapukat megkerüli, és azokból az országokból, ahol magas az adó, olyan helyre viszi át a bevételeit (például Írországba), ahol jóval kisebbek az adóterhek. Így a cég elkerülheti a tényleges adózást.

Az Egyesült Királyságban 130 millió font befizetésére kötelezték a vállalatot 2016 végén. Emellett a helyi hatóságok házkutatást tartottak tavaly májusban Franciaországban, és júniusban Spanyolországban – írja a Financial Times.

A Google természetesen mindig hangsúlyozza, hogy betartja az adott ország törvényeit.

Nem a keresőóriás az egyetlen vállalat, amelynek mostanában meggyűlt a baja az olasz hatóságokkal, az Apple korábban 318 millió eurót fizetett ki, míg az Amazon adótevékenységét jelenleg vizsgálják Olaszországban.