Sokan nem kérnek adójóváírást a nyugdíjbiztosítás után

bankfiók, bank
Budapest, 2011. december 2. Egy ügyfél intézi banki ügyeit az MKB Bank Váci utcai fiókjában, Budapesten. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Becslések szerint a jogosultak harmada nem kér adójóváírást az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás után, az igénylés leggyakrabban az első befizetési év után marad el - közölte az Union Biztosító.
Vágólapra másolva!

A biztosító becslése szerint a probléma 65-70 ezer ügyfelet érinthet. Fölhívták a figyelmet, hogy az igénylést az szja-bevalláson kell feltüntetni, de a leadás határidejét (május 22.) követően

elévülési időn belül, önellenőrzés keretében is be lehet nyújtani:

az ehhez szükséges igazolást a biztosító február közepéig mindenkinek elküldte, de az ügyfélszolgálatok utólag is kiállítják.

Hangsúlyozták továbbá, hogy ezer forintnál kisebb adótartozás miatt idén már nem tartja vissza az adójóváírásokat az adóhatóság, ennél nagyobb hátralék rendezését pedig nem kell külön jelezni: a befizetést követően e nélkül is folyósítja a NAV.

Adójóváírás jár a nyugdíjbiztosítás után Forrás: MTI/Marjai János

Felidézték, hogy az államilag támogatott nyugdíjbiztosítás esetében a tárgyévi befizetések 20 százaléka után évi 130 ezer forintig jár adójóváírás.