Még mindig a dollár a legmenőbb deviza

2017.05.09. 10:17

A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) háromévente elkészíti a jelentését, amelyből kiderül, hogy melyik devizával kereskedtek a legtöbbet az adott évben. Ahogy arra számítani lehetett, a dollár vezeti a ranglistát, de az amerikai fizetőeszköz fölénye meglepően magas. A forint a 26. helyen végzett.

A tavalyi évre vonatkozóan elkészítette felmérését a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS). A pénzintézet ezt a kutatást 1986-tól kezdve minden harmadik évben elvégzi.

Mi az a Nemzetközi Fizetések Bankja?
A Bank for International Settlements a világ legrégebbi, jelenleg is működő nemzetközi pénzügyi szervezete. A nemzetközi bankok közötti monetáris együttműködés legfőbb szervezője, a központi bankok központi bankja.

A felmérésben 52 ország nemzeti bankja vagy egyéb pénzügyi felügyeleti szerve vett részt, így mintegy 1300 bank pénzügyi forgalmának vizsgálatával kiderült, hogy melyik deviza a legnépszerűbb a világon.

Nincs meglepetés

A külföldi devizapiacon

naponta átlagosan 5 100 milliárd dollárnyi összeg cserélt gazdát 2016 áprilisában. Ez az összeg kisebb, mint a 2013-as felmérésében szereplő összeg, akkor a forgalom 5400 milliárd dollár volt.

IllusztrációForrás: REUTERS

Nem meglepő módon, a devizapiaci kereskedés igen jelentős hányada dollárban történt, a tranzakciók 88 százalékának egyik résztvevője az USA devizája volt.

Módszertani megjegyzés: Az elemzésben szereplő számok összesen 200 százalékot tesznek ki, mert minden deviza-tranzakcióban két pénznem szerepel.

A második helyen az euró szerepel 31,3 százalékkal, míg a dobogó harmadik fokára a japán jen (21,6) fért fel az angol fontot (12,8) megelőzve.

Óriási a dollár fölényeForrás: Datashown, Origo

A legtöbbet fejlődő deviza a kínai jüan volt, amely megduplázta a forgalmát, így 4 százalékos teljesítményével feljött a lista 8. helyére.

Érdekesség, hogy a világ devizapiaci forgalma erősen koncentrált, forgalmának 77 százalékért öt ország volt felelős. Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Szingapúr, Hong Kong és Japán három évvel ezelőtt még „csak" 75 százalékot bonyolított le.

Mi a helyzet a forinttal?

A magyar forint a listán

a 26. helyen végzett, részesedése a piacon 0,3 százalék. Ez visszaesés a 2013-as és a 2010-es rangsorhoz képest, akkor a forint 0,4 százalékot hasított ki a tranzakciókból, ami a 24. helyre volt elég.

Forint illusztrációForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az 5067 ezer milliárd dolláros globális forgalomból 15 milliárd dollárnyi mennyiság zajlott forintban.