Csak néhány nap van, hogy büntetés nélkül jusson az agrártámogatáshoz

2017.05.10. 11:40

Ebben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hatszáz falugazdásza áll ingyenesen a magyar gazdálkodók rendelkezésére. A kedd éjfélig beadott 124 ezer kérelemből mintegy 96 ezernél vették igénybe falugazdászok segítségét. A tavalyi statisztikából kiindulva még legalább 50 ezer kérelem hiányzik, így az ügyfelek akár szombaton is felkereshetik a kamara falugazdászait – mondta az Origónak Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Folyamatban van a legnagyobb gazdálkodói kört érintő egységes kérelem benyújtási időszaka. Mit lehet tudni a támogatási formáról?

A támogatási lehetőség mintegy 180 ezer gazdálkodót érint. Az egységes kérelem egyik legfontosabb eleme az úgynevezetett SAPS-támogatás, amit az új európai uniós költségvetési időszakban a zöldítési hozzájárulás egészít ki. Ez utóbbit akkor kaphatják meg a gazdálkodók, ha eleget tesznek bizonyos környezet- és klímavédelmi előírásoknak.

Hogyan alakulnak idén a kérelem benyújtásához kapcsolódó határidők?

Április 7-én kezdődött az egységes kérelmek idei benyújtási időszaka, ennek keretében

a gazdák 41 jogcímen igényelhetnek közvetlen agrártámogatást, illetve bizonyos vidékfejlesztési kifizetéseket. A kérelmek benyújtására 2017-ben is csak elektronikus úton, a Magyar Államkincstár erre létrehozott internetes felületén van mód. Ezt egyébként május 15-ig tehetik meg szankciómentesen, majd a benyújtott kérelmeket, illetve a kérelemben szereplő jogcímeket és támogatásokat késedelmi szankció nélkül május 31-ig lehet módosítani. Azon jogcímek, amelyek a május 15-ig benyújtott kérelemben nem szerepelnek, már csak munkanaponként 1 százalékos szankcióval adhatók be.

IllusztrációForrás: MTI/Koppan Viktor

 

Hogyan segíti a gazdálkodókat a folyamatban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara?

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik legfontosabb feladata, hogy segítsen az egységes kérelmek beadásában. Ennek megfelelően NAK több mint hatszáz falugazdásza országszerte ingyen, személyesen segíti a gazdálkodókat a kérelmek beadásában. Kollégáim szakmailag felkészülten állnak a gazdálkodók rendelkezésére a kérelmek kitöltésében, beadásában valamint a későbbi fázisokban is. A NAK a tapasztalatok szerint évente mintegy 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtását intézi, az összes kérelmek nagyjából 70-80 százalékában működik közre. Büszke vagyok arra, hogy kollégáim tavaly mintegy 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében segítették a magyar gazdákat.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökeForrás: Andó Patrik

Hogyan áll most az egységes kérelmek beadásának folyamata a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tapasztalata szerint?

A kedd éjfélig beadott kérelmek száma megközelítette a 124 ezret, ebből mintegy 96 ezer kérelem beadásánál segített a kamara falugazdász-hálózata. A nagy rohamra jellemző, hogy volt olyan nap, amikor mintegy 6 ezer kérelmet adtak be a falugazdászok. Tavaly a szankciós időszakot is figyelembe véve összesen 177 ezer kérelem érkezett a gazdálkodóktól, tehát idén még legalább 50 ezer kérelemmel számolhatunk.

Mit javasol a későn ébredőknek, mit tegyenek, hogy ne maradjanak le?

Természetesen még most sem késő időpontot egyeztetni a falugazdászokkal, akiknek elérhetőségei megtalálhatók a NAK internetes portálján. A gyorsabb ügyintézés érdekében a személyes találkozóra tagjainknak érdemes a benyújtáshoz szükséges dokumentumokat és – akiknek van – a kártya alapú őstermelői, vagy új kamarai igazolványukat is magukkal vinniük.

Felhívjuk azonban a figyelmet arra, hogy közös őstermelői kártya esetében a kártyán szereplő őstermelők közül mindenki kizárólag a saját nevében járhat el az egységes kérelem benyújtásakor. Célszerű, hogy az agrártámogatások igénylésekor az igénylő ügyfél személyesen járjon el, és kérjen segítséget az elektronikus ügyintézésben a NAK munkatársaitól.

Továbbá a Kamara technikai segítséggel, informatikai eszközökkel is rendelkezésre áll, ami hagyományosan a kisebb gazdálkodók számára nagyon fontos az internetes benyújtásnál. Fontos még egyszer megjegyezni, hogy a falugazdászok szombaton is várják a gazdálkodókat.