Jön az ingyenes roaming, ami nem mindig ingyenes

2017.05.11. 16:21

Június 15-től felár nélkül telefonálhatunk és internezhetünk külföldön is, de csak, ha betartjuk a méltányos használatra vonatkozó szabályokat. Bár az előfizetők nagy részének nem kell aggódnia, érdemes tisztában lenni a részletekkel, nehogy plusz díjat számlázzon a szolgáltató. Az biztos, hogy az ingyenes és korlátlan hívásokról külföldön le kell mondani. 

Az idei nyáron már nem kell azon aggódni, hogy mekkora lesz a telefonszámlánk egy külföldi nyaralás miatt. A tíz évig tartó kisebb-nagyobb csökkentések után bő egy hónap múlva tényleg eltörlik az Európai Unióban a roamingdíjakat. 

Június 15-től ugyanannyiért telefonálhatunk és mobilnetezhetünk külföldön, mintha itthon lennénk. 

Ennek érdekében nem kell tenni semmit, mindenkinél automatikusan életbe lép. Alapesetben ez nem is szorul magyarázatra: ha például itthon percenként 19 forintért telefonálunk, és egy gigabájtos keretünk van netezni, akkor a horvát tengerpartról is ugyanennyiért hívhatjuk a nagyszülőket, és a havi adatforgalmunk terhére posztolhatjuk a strandolós fotókat a Facebookra. 

Egy pár hetes nyaraláson még nem kell aggódni a roamingdíjak miattForrás: AFP/Karl-Josef Hildenbrand

A hosszabb külföldi út drága lehet

Előfordulhatnak azonban olyan esetek is, amikor mégis extra díjat kell fizetni a roamingért. Az otthoni tarifák ugyanis csak a méltányos használatra vonatkoznak. 

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki 

  • négy hónap átlagában többet van külföldön, mint a saját országában, 
  • és többet telefonál vagy netezik, mint otthon, 

akkor visszaél az ingyenes roaminggal, mivel azt alapvetően az alkalmi utazóknak találták ki.

A szolgáltató ilyenkor először figyelmezteti az ügyfelet, akinek két hete van arra, hogy tisztázza a helyzetét, vagy hazatérjen. Ha továbbra is külföldön marad, roamingdíjat kell fizetnie (a belföldi díj fölött). Ennek mértéke legfeljebb bruttó 

  • 12,6 forint/perc a hívásokért,
  • 3,94 forint/SMS,
  • 3031 forint/gigabájt. 

Az Európai Bizottság szerint az uniós állampolgárok többségét ezek a korlátozások nem érintik, mivel évente kevesebb mint 30 napot tartózkodnak külföldön. A bizottság úgy becsüli, hogy a korlátozás csak a folyamatosan úton lévőkre, az ügyfelek alig egy százalékára vonatkozik majd. 

Emellett az adatforgalom pluszdíját fokozatosan csökkentik, 2022-re gigabájtonként nettó 2,5 euró lesz a mostani 7,7 eurós tarifa. 

A flottakedvezmények sem élnek külföldön

Van egy másik fontos tudnivaló is, ami valószínűleg több embert érint. A családon vagy flottán belüli, valamint az egyéb csomagban kínált, ingyenes hívást tartalmazó opciók külföldön nem érvényesek. Tehát ha valaki itthon ingyen korlátlanul beszélhet a párjával vagy a gyerekével, külföldön ezt csak belföldi hívás percdíjáért teheti meg. 

Hosszabb külföldi ösztöndíjnál előfordulhat, hogy fizetni kell a roamingértForrás: Dreamstime

A külföldön dolgozó vagy tanuló magyaroknak mérlegelniük kell, mennyit vannak Magyarországtól távol, és mennyit használják a telefonjukat. Aki például csak havonta-kéthavonta jön haza egy-két hétre, az a négy hónap átlagában biztos többet telefonál majd külföldön, vagyis felárat kell fizetnie. 

A határ mentén élő ingázóknak ettől nem kell tartaniuk, legalábbis az Európai Bizottság egyik tájékoztatója szerint. Ők ugyanis rendszeresen csatlakoznak a belföldi mobilhálózathoz, a huzamos idejű külföldi tartózkodás egyik jele, hogy az előfizető SIM-kártyája nem lép föl a hazai hálózatra. 

A korlátozás miatt hosszú távon arra sincs lehetőség, hogy egy külföldön kötött – olcsóbb – előfizetést használjunk Magyarországon. 

A külföldre utazók harmada eddig nem mobilozott 

A Magyarországon mobiltelefonnal rendelkezők 30 százaléka, mintegy 2,4 millió ember járt külföldön az elmúlt három évben. Húsz százalék, vagyis 1,6 millió ember pedig használta is kint a mobilját – derül ki az egyik NMHH-nak készített 2016-os kutatásból. 

Másképp megközelítve viszont az is kiderül ezekből az adatokból, hogy a hároméves időszakban a külföldön járó magyarok egyharmada, 

csaknem 800 ezer ember nem mobilozott külföldön, ami valószínűleg a magasabb tarifákkal magyarázható. 

Akik viszont mégis használták a telefonjukat, azok túlnyomó többsége, 83 százaléka telefonált, de 65 százalék SMS-ezett is külföldön. 

Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Egy másik, a vállalatok távközlési szokásairól szóló kutatásban az szerepel, hogy a tízfősnél nagyobb cégek 42 százalékánál használják a céges mobilt külföldön. Minél nagyobb a cég, annál jellemzőbb rá a külföldi mobilozás, a 250 fősnél nagyobb szervezetek csaknem háromnegyede használja a vállalati mobilt a határon túl is. Ebben persze benne van a wifis használat is, de az összes cég nagyjából harmada valamilyen roaming-díjcsomagot vesz igénybe. 

Tíz évig faragták a díjakat 

A roamingdíjak eltörléséhez hosszú út vezetett, a rövidesen életbe lépő, extraköltség nélküli tarifát 10 éves csökkentési folyamat előzte meg. Az Európai Bizottság szinte évről évre lefaragott az árakból. Bár Magyarországon az áfa és az euróárfolyam változása miatt a bruttó tarifák nem mindig követték szorosan az euróban meghatározott maximális díjakat, a tendencia ugyanaz volt. 

A fenti grafikonon nem szerepel a 2016. április 30-tól hatályos és június 14-ig még érvényes díjszabás. Azóta ugyanis a belföldi díjakat veszik alapul a tarifák kiszámításánál, vagyis a hazai percdíjakhoz kell hozzáadni a maximált külföldi felárat. Az így számolt összeg azonban továbbra sem haladhatja meg a korábbi díjakat. 

A június 14-ig érvényes roamingdíjak 

  A roaming többetdíja a belföldi díjon felül A teljes díj maximuma
Hívásindítás 19,23 Ft/perc 72,86 Ft/perc
Hívásfogadás 4,38 Ft/perc 19,17 Ft/perc
SMS-küldés 7,69 Ft/SMS 23,01 Ft/SMS
Adatforgalmazás 19,23 Ft/MB 76,69 Ft/MB

Rövidesen azonban ezeket a pluszdíjakat sem megfizetni. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK