Figyelmeztette a brit háztartásokat a Bank of England, mivel a jegybanki várakozások szerint idén már gyengülhet az életszínvonal, ahogy a brexitszavazás elkezdi éreztetni a hatásait az árakon keresztül.

Csupán néhány héttel a június 8-án esedékes brit választások előtt, pesszimista véleményt fogalmazott meg a Bank of England (BoE) kormányzója, Mark Carney. A friss jegybanki előrejelzés szerint ugyanis a szigetország életszínvonala 2018-ban elkezdhet talpra állni, azonban az infláció meghaladja majd a fizetések erősödését, ami kihívásokkal teli időszakot jelent majd a háztartásoknak – írja a The Guardian.

Carney a BoE inflációs jelentésének bemutatásakor hozzátette, már most is három éve nem látott magasságban van az infláció, amely várhatóan tovább fog növekedni 2017-ben, köszönhetően nagyrészt a font gyengülésének. Ráadásul – figyelmeztetett a kormányzó – ahogy folynak a tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között a kilépésről, úgy fokozódhat az üzleti bizonytalanság is, amely szintén visszafoghatja az esetleges béremeléseket.

Korai szigorítás

Noha a politikai bizonytalanságok, a lassuló gazdasági növekedés, valamint a növekvő infláció mellett a BoE eddig tartotta a rekord alacsony, 0,25 százalékos kamatszintet, a jegybank jelezte,

elképzelhető, hogy a befektetői várakozásoknál korábban kell majd kamatot emelnie, amennyiben az infláció tartósan meghaladja a központi bank célját.

Ezzel együtt a BoE prognózisa szerint a szigetország gazdasága idén 1,9 százalékkal bővülhet a tavalyi 1,8 százalék után. A friss előrejelzés egyébként csak némileg módosult a februári 2 százalékos várakozáshoz képest, miután kiderült, az idei év első hónapjaiban a brit GDP növekedés markáns lassulást mutatott. Jövőre 1,7 százalékos lehet a bővülés, ami viszont némileg jobb a februárban várt 1,6 százaléknál.

Az euró/font árfolyam alakulásaForrás: Investing.com

Jelentősebb változtatásokat eszközölt azonban a BoE az inflációs prognózisában. Most ugyanis úgy számolnak a jegybankban, hogy

ebben a negyedévben 2,7 százalékos lehet az infláció, szemben a februárban várt 2,4 százalékkal. Mindazonáltal ezek a számok igen éles kontrasztot mutatnak az egy évvel ezelőtti, mindössze 0,3 százalékos fogyasztói áremelkedéssel. Ráadásul a BoE szerint az infláció a következő hónapokban is folytathatja emelkedését a 2 százalékos szint fölött, majd várhatóan a negyedik negyedévben éri el a csúcsot, kissé elmaradva a 3 százaléktól. Ezt követően viszont – teszik hozzá – 2018-ban és az azt követő évben már enyhülhet az áremelkedés.

Lemaradó bérek

A BoE emellett a februárban várt 3 százalékról 2 százalékra fogta vissza az átlagos bérnövekedésre vonatkozó várakozását. Mindazonáltal a jegybank ezen a területen is arra számít, hogy 2018-tól beindulhat a talpra állás.Ezzel együtt a friss számok alapján úgy tűnik, a szigetország milliárdosait eddig nem igazán érintették a káros következmények.

A brit bérek sem ússzák meg a brexitszavazás következményeitForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

A jelenlegi inflációs kilátások mellett ez azt jelentheti, hogy az átlagos fizetések idén 0,8 százalékkal csökkenhetnek a Resolution Foundation számításai szerint. A szervezet elemzése alapján ebben az évben

az átlagos fizetés 320 fonttal lehet alacsonyabb a februári prognózisra alapozottnál. Ennél azonban jóval nagyobb a gyengülés, ha azt nézzük, hogy a 2016 májusában vártnál 915 fonttal lehet gyengébb az átlagfizetés.

Mindez pedig általános negatív hatásokat is jelenthet a brit gazdaság számára, amely igen erősen támaszkodik a fogyasztásra. Ezzel szemben viszont a BoE arra számít, hogy a visszafogottabb fogyasztói költéseket ellensúlyozzák majd az üzleti beruházások és a javuló kereskedelmi teljesítmény. Ez utóbbiakat segíti ugyanis a gyenge font, illetve az erős külföldi kereslet, amely felpörgeti az exportot.