Csökkent az arany iránti kereslet az első negyedévben

Vágólapra másolva!
Csökkent az arany globális kereslete 2017 első negyedévében, 1034,5 tonna fogyott, közel 18 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. A kínálat csaknem teljesen megegyezett a kereslettel - ismertette az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel az Arany Világtanács legfrissebb adatait.
Vágólapra másolva!

A globális kereslet csökkenését alapvetően az idézte elő, hogy visszaesett az arany befektetési célú vásárlása, mert a tőzsdén jegyzett befektetési alapok - ismertebb angol rövidítésükön etf-ek - mindössze 399 tonnát vettek, 34 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi, rekord közeli szintnél.

Juhász Gergely, a Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója azt mondta,

a visszaesés nagyobb arányú is lehetett volna,

ha az európai alapok a holland és a francia választások bizonytalan végkimenetele miatt nem menekítették volna a befektetőktől összegyűjtött pénzeik jó részét az aranyba. A központi bankok ezzel párhuzamosan jóval kevesebb sárga nemesfémet vettek 2017. január-márciusban, mindössze 76 tonnával gyarapították a készleteiket, szemben a tavalyi első negyedévi 104 tonnával.

Juhász Gergely szerint az aranyrudak és -érmék iránti igények globálisan 9 százalékkal voltak magasabbak 2016 első három hónapjához képest, közel 290 tonnát tettek ki ebben az időszakban, a többletkereslet főleg a kínaiaknak volt köszönhető. Ez annak tudható be, hogy a jüan várható gyengülése és a lassan befagyó ingatlanpiac hatására a kínaiak az aranyat részesítették előnyben.

Emellett a kínai új év februári beköszöntét hagyományosan aranyvásárlásokkal ünneplik Kínában. India lakossága pedig aranyékszer-vásárlásait növelte.

Az aranykínálat 1032 tonnát ért el 2017 első negyedévében, ami 12 százalékkal volt alacsonyabb 2016 azonos időszakinál.

Ebben alapvetően a 21 százalékkal 283 tonnára mérséklődő újrahasznosítás játszott szerepet - közölte a Conclude vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a bányászat 764 tonna aranyat hozott felszínre, ez a mennyiség csak kissé maradt el a 2016 első negyedévi 768 tonna kibányászott aranytól.

Az arany 2017 első negyedév végi unciánkénti 1251,6 dolláros ára 7,4 százalékkal haladta meg a január elejeit, az egy évvel korábbival csaknem megegyezett (1 uncia=31,1035 gramm). Az utóbbi napokban a sárga nemesfém 1220 dollár környékén cserélt gazdát.

A Conclude Befektetési Zrt. a fizikai arany, ezüst és más nemesfémek magyarországi forgalmazásának meghatározó szereplője, a befektetési aranypiac árjegyzője.