A pékek is áfacsökkentést szeretnének

ÉLELMISZER, ételfotó, kenyér, pék, pékség, sütőde, liszt
Karancslapujtő, 2016. szeptember 29. Kisült rozskenyerek a Szabó Andrea pékségben Karancslapujtőn 2016. szeptember 28-án. A rozskenyérnek a jövőben az eddigi 40 százalék helyett minimum 60 százalék rozslisztet kell tartalmaznia, míg a rozsos kenyérnél 15-ről minimum 30 százalékra emelték a rozsliszt arányát. Az előírás megjelenése októberben várható. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a NAK áfacsökkentést javasol a sütőiparban is. A Pékszövetség szerint, ha ez bekövetkezne, fehéredne a szektor és sokat javulna a magyar tulajdonú vállalkozások helyzete is.
Vágólapra másolva!

Ha csökken a sütőipari termékek áfája, az mindenképpen a törvényesen működő, adófizető vállalkozásoknak kedvez, hozzájuk tereli a forgalmat a fekete vagy szürkegazdaságból, így a költségvetés bevétele nem csökkenne - mondta Septe Józsefet, a szövetség elnöke.

A pékek is áfacsökkentést szeretnének Forrás: MTI/Komka Péter

Sok múlik a megvalósításon

Az elnök szerint nagyon sok múlik a megvalósításon, az ötszázalékos körbe bevont élelmiszerek sorrendjén és a csökkentés feltételein,

de az mindenképpen jó, hogy a javaslat egy tervezhetőbb gazdasági környezetet biztosítana az élelmiszer, azon belül a sütőipar számára.

A kenyér fogyasztói ára Magyarországon (2003-2016) Forrás: KSH/MTI

Teljesüléshez kötött, ütemezett áfacsökkentés

A Magyar Idők a múlt héten arról írt, hogy a gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszereknél az agrárkamara. Erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek.