Íme, minden idők legdrágább Rolexe

2017.05.15. 16:33

Minden idők legdrágább karórája lett Bao Dai, az utolsó vietnami császár Rolexe. Az óráért egy licitáló 5 millió dollárt fizetett. Mindössze három ilyen óra létezéséről lehet tudni.

Óriási összeget fizettek a genfi székhelyű Phillips aukciós ház szezonnyitó árverésén egy Rolexért. Az óra különlegessége, hogy Bao Dai, az utolsó vietnami császár vásárolta még 1954-ben.

A különleges karóra 5 millió dollárért kelt el, ezzel ez lett minden idők legdrágább karórája, amelyet értékesítettek egy aukción – írja a Bloomberg.

Az összeg 1,4 milliárd forintnak felel meg.

A Bao Dai-darab különlegessége, hogy a császár akkor vette, amikor az első indokínai háborút követő genfi béketárgyaláson részt vett. Ekkor még nem sejtette, hogy ő lesz az utolsó császár, és az országot kettéosztják Vietnami Demokratikus Köztársaságra és Vietnami Köztársaságra.

Az órát sohasem hordták, az aukciós ház szerint eredeti állapotában sikerült megőrizni a Rolexet. Az árát pedig az dobja meg, hogy jelenleg mindössze három olyan darabról tudni,  amelynek fekete számlapjában gyémántok jelölnek minden tizedik percet (kivéve a harmincadikat).

Igazi ritkaságnak számítForrás: Phillips

Az 1952-ben gyártott, 18 karátos aranyból készült órára összesen tízen licitáltak a helyszínen, hárman telefonon próbálkoztak, és az aukciót nyolc perc után végül egy ismeretlen telefonáló nyerte meg.

Nemcsak a Phillips próbálkozott a hétvégén nagy összegű órák értékesítésével, a Sotheby's összesen 3,36 millió dollárért értékesített órákat.

A brit aukciósház ezek ellenére kudarcként élhette meg az eseményt, hiszen nem sikerült értékesíteni azt a Patek Phillipe zsebórát, amelyet 33 funkciójával

minden idők legbonyolultabb óraszerkezetének tartanak.  Az 1989-ben készített időmérőért 6,4 és 9,9 millió dollár közötti összeget reméltek.

A Christie's május 15-én tart árverést, itt Hailé Szelasszié egykori etióp császár órái is kalapács alá kerülnek, de ezek ára valószínűleg nem közelíti meg a rekorder Rolex leütési árát.