Már a templomi perselypénzt is kártyával fizetik a svédek

2017.05.15. 14:14

Elsőként vezették be a bankjegyet a svédek 350 éve, és most övéké lehet elsőként a készpénz nélküli társadalom is. Ma már egyre több parókiának is kártyával vagy telefonra letöltött alkalmazások segítségével fizetik a svéd hívők a perselypénzt, sőt, a hajléktalanok „Fedél nélkül" jellegű újságját is telefonra letölthető appokkal segítik. Björn Ulvaeus, az ABBA alapítója szerint a készpénzmentes élet gördülékeny, neki csak a bevásárlókocsiba bedobandó érme hiányzik.

A készpénzmentes gazdaság már a templomokat is elérte Svédországban, ahol

egyre több parókiában már a perselypénzt is mobilra letöltött alkalmazással vagy bankkártyával fizetik a hívők.

A templomok megpróbálnak a modern időkhöz alkalmazkodni, akárcsak a koldusok, akiknek a "Stockholm helyzete" című, a magyar „Fedél nélkül" újságra hasonlító újságért is applikációkkal vagy kártyával adományoznak. 

Egyre kevesebb a forgalomban lévő bankjegy.Forrás: AFP/Pontus Lundahl

A készpénzmentesség felé haladó Svédországban ma már csak 6,4 milliárd dollárnyi bankjegy és érme forog a gazdaságban, ami az euróövezet átlagának az egyharmadát sem éri el.

A sors fintora, hogy épp Svédországban vezették be először a bankjegyeket mintegy 350 évvel ezelőtt, most pedig itt térhetnek át először a készpénz-forgalom nélküli társadalomra.

2007 óta meredeken csökken a bankjegyek és pénzérmék használata Svédországban a svéd statisztikai hivatal adatait, melyeket a Bloomberg ismertetett.

Korábban Björn Ulvaeus, az ABBA alapítója is a készpénzmentesség mellett érvelt, sőt, az ABBA Múzeumba is már csak appok vagy kártyák segítségével lehet kifizetni a belépődíjat.

Az együttes egykori tagja szerint az életét készpénz használata nélkül éli, állítása szerint egyedül a szupermarketek bevásárlókocsijához szükséges érme hiányzik neki.

Björn Ulvaeus, az ABBA együttes alapítójaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Britta Pedersen

A bankkártyák teljes uralma ellen azonban többen is tiltakoznak. Érvként azt hozzák fel, hogy az állam így gyakorlatilag teljesen átláthatja a magánemberek életvitelét. Az idősebbek körében pedig sokszor nehezen bevezethető az online világa.

Megfontolandó érv az is, hogy egy kibertámadás vagy áramszünet esetén komoly gondot okoz a készpénz hiánya.

KAPCSOLÓDÓ CIKK