Egyetlen ország volt az Európai Unióban, amelynek nem növekedett a gazdasága 2017 első negyedévében. Görögországba nemcsak, hogy visszatért a recesszió, de a közelgő megszorítások miatt szakszervezeti tüntetések is várhatóak.

Az Európai Unió statisztikáival foglalkozó szervezete, az Eurostat közzétette a tagországok 2017 első negyedévére vonatkozó GDP-adatait.

Az összesítésből kiderül, hogy uniós szinten 0,5 százalékos volt a gazdaság bővülése az előző negyedévhez képest, ami megfelel az elemzői várakozásoknak.

Ez azt jelenti, hogy az EU országainak gazdasága átlagosan gyorsabban bővült, mint az Egyesült Államok gazdasága.

Az EU, az eurózóna és az Egyesült Államok gazdasági növekedése (százalékban az előző negyedévhez képest)Forrás: Origo, Eurostat

Az Európai Unió 28 tagállamának GDP-növekedése 2016 első negyedévéhez viszonyítva

2 százalékos volt.

Az összes tagállam gazdasága bővült, kivéve Görögországot.

A görög gazdaság újra recesszióba süllyedt, 2012 óta először zsugorodott a mediterrán ország GDP-je. Csökkenés volt megfigyelhető az előző negyedévhez (-0,1 százalék), és az előző év azonos időszakához képest (-0,5 százalék) is.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a görög kormány és a nemzetközi hitelezők közötti megállapodás szerint a harmadik mentőcsomag feltétele, hogy újabb,

2019-ig tartó nyugdíjcsökkentést és 2020-ig tartó adóemelést kell bevezetni.

A részlet nélkül Görögország nem lesz képes teljesíteni a nyáron esedékes törlesztéseit.

Nehéz időszak vár GörögországraForrás: AFP/Aris Messinis

A megszorító intézkedések ellen görög szakszervezetek általános sztrájkot hirdettek.

Magyarország az Unió élmezőnyében

Magyarország gazdasága valósággal kilőtt, miután kiderült, hogy 4,1 százalékkal bővült a magyar GDP az első negyedévben 2016 azonos időszakához képest. Naptárhatástól megtisztítva ez az adat 3,7 százalékos.

A 3,7 százalékos bővülésnél az EU-tagországok közül, csak Lettország (3,9 százalék), Litvánia (4,1 százalék), Portugália (4,1 százalék) és Románia (5,6 százalék) gyarapodott nagyobb mértékben.