Ezektől a csomagolásoktól retteghetünk a leginkább

pringles, chips
SAN FRANCISCO, CA - APRIL 05: Packages of Pringles potato chips are displayed on a shelf at a market on April 5, 2011 in San Francisco, California. Diamond Foods Inc. has agreed to purchase Pringles chip operations from Procter & Gamble Co. for $1.5 billion, a move that will triple the size of its snack foods business. Justin Sullivan/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Napjaink egyik fontos kérdése és megoldandó problémája a különböző termékek csomagolásának újrahasznosítása. Bár egyre több helyen találkozhatunk szelektív hulladékgyűjtőkkel, ez mind felesleges, ha a termékek többsége több különböző anyagból készül. 
Vágólapra másolva!

Érdekes listát tett közzé az angol Recycling Association, melyen azok a termékek szerepelnek, amiknek a csomagolását a legnehezebb újrahasznosítani.

A legnagyobb problémát ezeknél az áruknál az jelenti, hogy

szinte lehetetlen különválasztani a különböző anyagokat,

így azokat szelektíven nem is lehet gyűjteni.

A BBC szerint az egyes számú főellenség a Pringles márkájú chips csomagolása. Ennél a terméknél a henger alakú kartonpapír alufóliával van bélelve, míg az egészet egy műanyag fedővel zárják le, amely alatt szintén egy alufóliából készült záróréteg található. Ha ez nem lenne elég, akkor a doboz talpa egy fémdarab.

Az újrahasznosítók rémálma Forrás: AFP/2011 Getty Images/Justin Sullivan

Hasonlóan irritáló a Lucozade márkájú (és az ahhoz hasonló) sportitalok csomagolása, amely három különböző típusú műanyagól áll: a palack, annak színes fóliája, valamint a kupak mind-mind más feldolgozást kíván az újrahasznosítás során.

Igazi rémálomnak számítanak az alkoholos italok palackjai is. Az átlátszó vagy színes üvegre általában papírcímkét ragasztanak, a kupak fémből (vagy parafából) készül, ráadásul sok esetben műanyaggal borítják.

Üveg, papír, fém és műanyag is megtalálható az alkoholos italok csomagolásában Forrás: AFP/Imaginechina/Weng lei

Gyűlölt termékek a tisztítószerek is, amelyek általában szétválaszthatatlan műanyag és fém alkatrészből állnak.

Érdekesség, hogy újrahasznosításra teljesen alkalmatlan az a fekete műanyag doboz, amelyet fóliázott hústermékek csomagolásához használnak. A gyártók egyébként úgy gondolják, hogy

a sötét háttérnek köszönhetően a hús élénkebb színűnek tűnik.

Mi a megoldás?

Az Ellen MacArthur Alapítvány létrehozott egy kétmillió dolláros díjat (Plastics Economy Innovation Prize), amelyet két részre bontottak.

Az egyik kategóriában azokat az innovatív megoldásokat díjazzák, amelynek köszönhetően csökkenhet az óceánokat ellepő, vízen lebegő műanyag mennyisége (kávéskanál, kupak, szívószál).

Műanyagszemét között költő Laysan-albatroszok Forrás: USFWS

A másik kategóriában azokat az ötleteket, újításokat díjazzák, amelyeknek köszönhetően

az újrahasznosítás módja jelentősen egyszerűsödhet.

Angliában már megjelentek olyan tejesdobozok, amelyeknek a kupakja ugyanolyan anyagból készült, mint maga a palack.

Bár kevés olyan ideális megoldás létezik, mint például a fémdobozos üdítők piaca, de a szakértők szerint a gyártók idővel a szigorodó környezeti szabályozások miatt rá lesznek kényszerítve arra, hogy újragondolják termékeik csomagolását.