Egyre súlyosabb gond a kínai társadalom elöregedése. A korfa eltorzulása komoly gazdasági problémákat okozhat pár évtizeden belül, mert az ázsiai ország munkaképes részének jelentős hányada ki fog öregedni. További nehézség, hogy az egykepolitika megszüntetése ellenére, egyre kevesebb kínai család vállalna gyereket.

Kínában az egykepolitika 36 év után véget ért 2015-ben, miután a Kínai Kommunista Párt eltörölte a két gyereket vállaló családokat sújtó szankciókat.

Az egykepolitikát eredetileg azért vezették be 1979-ben, hogy megakadályozzák Kína túlnépesedését. A túlnépesedésnek köszönhetően az ázsiai állam lett a világ legnépesebb országa, Kína lakossága jelenleg 1 387 millió.

Ugyanakkor az állami születésszabályozásnak számos hátulütője is van, amelyek közül a legveszélyesebb az, hogy menthetetlenül eltorzult Kína korfája.

A Nemzetközi Valutaalap elemzéséből kiderül, hogy az ázsiai munkaerőpiacról az elkövetkezendő néhány évtizedben több száz millióan fognak kiöregedni. Kínában 2050-re a 65 év felettiek aránya elérheti a 46,7 százalékot.

36 éven át tartott a kínai egykepolitikaForrás: AFP/Fred Dufour

A Bloomberg szerint Kína gazdaságát az elöregedés 0,5-0,75 százalékkal vetheti vissza, és ezt az egykepolitika eltörlése sem tudja érdemben lelassítani.

A kínai kormány a kétgyermekes családpolitikától éves szinten 4 millió fővel több születést várt, de

2016-ban mindössze 1,31 millióval nőtt a születések száma, az országban tavaly 17,86 millió újszülött jött a világra.

Ennek oka a Zhaopin.com – a legnagyobb kínai közvélemény-kutató – szerint, hogy a jelenlegi munkavállaló nők 40 százaléka egyáltalán nem szeretne gyereket, míg az egygyermekes családok kétharmada nem vállalna második gyereket.

Egyre nagyobb probléma a kínai társadalom elöregedéseForrás: Imaginechina/Geng guoqing - Imaginechina/Geng Guoqing

Ennek legfőbb oka, hogy az olyan nagyvárosokban, mint Peking vagy Sanghaj a növekvő lakhatási költségek, a hosszú munkaórák egyre több embert tántorítanak el a gyerekvállalás gondolatától.

További visszatartó erő, hogy a felmérés szerint

a kínai nők 33 százalékának csökkent a fizetése a szülés után, míg 36 százalékukat valamilyen módon lefokozták.

Bár a jelenség nem csak Kínára jellemző, de a világ második gazdaságára komoly hatással lehet a fiatalkorú népesség arányának lemorzsolódása.