Átlépte a 2000 dolláros álomhatárt a bitcoin

2017.05.21. 18:03

A hét végén első alkalommal emelkedett kétezer dollár fölé a bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama. Soha nem volt még ilyen drága a virtuális fizetőeszköz.

A bitcoin árfolyama rohamosan emelkedik, hiszen az idén április óta már megduplázódott. Januárban a fizetőeszköz még 800 dolláron állt, majd márciusban először volt drágább egy virtuális érme, mint egy uncia arany.

A bitcoin árfolyama ma újabb gátat tört át, létezése során először drágább, mint 2000 dollár.

Mi az a bitcoin?

A bitcoin virtuális deviza árfolyamát és tulajdonjogát nyílt forráskódú szoftverrendszeren belül digitális aláírások és kölcsönös ellenjegyzések sorozata garantálja.

A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, de a decentralizált szoftver rendszer nem manipulálható, ennek köszönhetően az éppen érvényes kereslet-kínálati viszonyok szerint kialakult árfolyamon bármilyen devizára átváltható.

A virtuális fizetőeszközről bővebben az Origo is írt.

Bitcoin, illusztráció.Forrás: AFP/Karen Bleier

Miért ilyen drága?

A bitcoin árfolyamának utóbbi hónapokban elért látványos emelkedése elsősorban két szabályozási tényezőnek volt köszönhető. Egyrészt annak, hogyJapán legális fizetőeszközként ismerte el a virtuális devizát.

Másrészt az amerikai SEC értékpapír felügyelet fontolóra vette egy bitcoinban denominált árfolyamindex-követő befektetési alap bejegyzését, ami "szalonképessé" tenné a virtuális devizát a nemzetközi pénzügyi rendszerben.

A német Bundesbank azonban legutóbb óva intette a befektetőket attól, hogy bitcoinban helyezzék el megtakarításaikat. Carl-Ludwig Thiele, a Bundesbank igazgatótanácsának a tagja a Welt am Sonntag lapnak adott interjúban nyomatékosan felhívta rá a figyelmet, hogy a Bundesbank egyáltalán nem tekinti a bitcoint értékőrzésre alkalmas befektetési eszköznek.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK