Vészesen közel az SZJA-bevallás határideje

2017.05.21. 20:50

Az idei évben megreformálta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a személyi jövedelemadó bevallásának menetét. 2016-ban a hivatal elkészítette a magánszemélyek SZJA-bevallási tervezetét, melyet már csak május 22-ig, azaz alig több mint egy napig lehet módosítani. Ugyanez a határidő vonatkozik az 1+1 százalék felajánlására is.

Jóval kevesebb lett a személyi jövedelemadóval kapcsolatos tennivalók mennyisége a magyar munkavállalók többségének a 2016-os évtől.

Ennek oka, hogy a NAV idén mindenkinek elkészítette a tervezetet a munkáltatók által megküldött adatokból. A hivatal figyelembe vett mindent, amit tudott: az év közben levont adóelőleget, a jövedelmet terhelő adókat és a családi kedvezményeket.

IllusztrációFotó: Szabó Gábor - Origo

Ezek ellenére érdemes mindenkinek átnéznie a bevallását, mert előfordulhat, hogy az egyéb tevékenységből származó jövedelmek nincsenek benne a tervezetben. Fontos, hogy a családosok külön nézzék meg, hogy a családtámogatás megfelelően szerepel-e a tervezetben.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, tavaly a jogosult 1,1 millió jogosult családosból 790 ezren érvényesítették csak a kedvezményt, azaz több mint 300 ezer ember nem használta ki az erre vonatkozó előnyöket.

A SZJA-tervezetet már mindenki megkapta, illetve az az Ügyfélkapun keresztül megtekinthető.

Ha valaki egyetért a tervezetével, akkor nincs tennivaló, automatikusan az lesz az érvényes bevallás május 22-től.

Személyi jövedelemadó-bevallást adnak fel Budapesten, a Nyugati pályaudvarnál működő 62. számú postánForrás: MTI/Balaton József

Ha valaki változtatni szeretne, akkor két féleképpen teheti meg:

  • ügyfélkapun keresztül
  • a 16SZJA jelű bevallás benyújtásával.

A május 22-i határidő nem csak az SZJA-bevallásra vonatkozik, hanem az adó 1+1 százalékáról is eddig lehet nyilatkozni. Ezt szintén az ügyfélkapun keresztül, illetve a 16EGYSZA nyomtatványon lehet megtenni.