A bitcoin megállíthatatlannak tűnik, a virtuális fizetőeszköz árfolyama a hétvégén először törte át a 2000 dolláros álomhatárt, és azóta sem lassít. Egy digitális érme már lassan kétszer olyan drága, mint egy uncia arany. Ha valaki hét éve befektetett 100 dollárt, az mára már milliárdos, ha türelmes volt. Viszont volt, aki pizzára költötte el a bitcoint.

A bitcoin a XXI. század pénzvilágának egyik legfurcsább jelensége, az idén több rekordot is megdöntött. Előbb márciusban került először többe egy bitcoin, mint egy unica arany, azóta a virtuális pénz már rég lehagyta a színesfémet.

A bitcoin azóta sem lassít, áttörte a mágikus 2000 dolláros határt a hétvégén, de azóta pár nap alatt újabb 20 százalékot drágult.

bitcoin, illusztrációForrás: AFP/Getty Images/George Frey

Egy unica arany ára jelenleg 1253 dollár körül mozog,

míg egy bitcoin már 2417 dollár.

Ráadásul a világ a hét elején ünnepelte a Bitcoin Pizza Day hetedik évfordulóját, amikor minden bizonnyal a bolygó első bitcoin-vásárlását hajtották végre.

Bár az esemény mérföldkőnek számít, a vásárló nagyon rosszul járt. Történt ugyanis, hogy a magyar származású Laszlo Hanyecz 10 ezer bitcoinért rendelt két pizzát a Papa Johntól. Ekkor egy bitcoin 0,003 dollárt ért, így a 30 dolláros rendeléshez ennyi kriptovaluta kellett.

IllusztrációForrás: Thinkstock

Ha akkor Hanyecz nem éhezik meg, és megtartja bitcoinjait, akkor ma már 24,17 millió dollárt érne a 10 ezer érme,

ami 6,677 milliárd forintnak felel meg.

Ez azt jelenti, ha valaki 100 dollárért vett volna hét éve bitcoint, annak ma 80 millió dolláros vagyona lenne - írja a CNBC.

A bitcoin árfolyamának elképesztő száguldása leginkább annak köszönhető, hogy Japánban elfogadtak egy jogszabályt, mely lehetővé teszi, hogy a kiskereskedők fizetőeszközként elfogják a bitcoint.

Emellett a világszerte uralkodó politikai bizonytalanság miatt tömegek menekülnek az egyre biztonságosabbnak számító kriptovalutába.