Rendkívül stabil a magyar bankrendszer tőkehelyzete, és a bankok sokkellenálló-képessége is erős - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közölt Pénzügyi stabilitási jelentéséből. Eszerint a volt árfolyamgátas ügyfelek egy részének a következő egy évben emelkedik a törlesztőrészlete, a tipikus ügyfél esetében ez 6 ezer forint lesz. Most még 120 ezer élő árfolyamgátas szerződés van, 828 milliárd forint tartozással.

A lakossági hitelezés élénkülése a lakáspiac fellendülésével párosul, de a pénzintézeteknek figyelniük kell a felmerülő kockázatokra, emeli ki az MNB.
A bemutató sajtótájékoztatóján Fábián Gergely, az MNB igazgatója elmondta: a lakossági hitelállomány idén egy százalékkal nőhet, ez 2020-ig évi 2,5 százalékra emelkedhet. A vállalati hitelállományban idén és a következő években is stabilan négy százalékos növekedést várnak az MNB szakértői.

A jegybanki szakértők az MNB fogyasztóbarát lakáshitel koncepciójától egyebek mellett azt várják, hogy a fix kamatozású hitelek kamata a változó kamatozású hitelekéhez igazodik majd.

Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A tavalyi folyósítási adatok alapján

a változó kamatozású lakáshitelek 70 százaléka és a fix kamatozású lakáshitelek 30 százaléka nem haladta meg a 3,5 százalékpontos kamatplafont.

Fábián Gergely kiemelte: rossz a hazai bankok hatékonysága, a magas működési költséget jellemzően a bevételeken keresztül kompenzálják a bankok. A jelentés szerint a lakossági verseny növekedése, a digitalizáció és ezzel párhuzamosan a fiókok számának 20-30 százalékos csökkentése eredményezhet ezen a téren javulást. 

Fábián Gergely rámutatott: a volt árfolyamgátas ügyfelek egy részének a következő egy évben emelkedik a törlesztőrészlete, a tipikus ügyfél esetében ez 6 ezer forint lesz. Most még 120 ezer élő árfolyamgátas szerződés van, 828 milliárd forint tartozással. A törlesztőrészlet emelkedésére 69 ezer ügyfélnél számítanak az MNB-nél, nekik 496 milliárd forint a tartozásuk. A futamidő hosszabbítására közülük 44 ezer ügyfélnél lehet számítani, a tartozásuk 303 milliárd forint.