Beszakadt az olaj ára az OPEC-döntés után

2017.05.26. 14:53

A Brent olajfajta ára 51 dollár alá csökkent, de jelentősen esett a WTI olajkeverék hordónkénti árfolyama is. A zuhanás a tegnapi OPEC-gyűlésen született döntésnek köszönhető, amely úgy tűnik, hogy épp ellentétes hatást váltott ki a nyersanyagpiacon.

A Brent olajfajta ára közel kéthetes mélypontra gyengült, 51 dollár alá csökkent péntek reggel. Azóta az árfolyam ugyan valamelyest korrigált (51,55 dollár), de a heti nyitóárfolyamhoz képest így is 4,79 százalékos a visszaesés.  A Brent ára egy napon belül csökkent 2,50 dollárral (4,6 százalékkal), ami

százalékban számítva a legnagyobb esés volt március eleje óta.

Hasonlóan komoly visszaesést mutat a WTI hordónkénti árfolyama, itt az árfolyam már 49 dollár alatt van.  11 órakor 48,93 dollárt fizettek egy WTI-hordóért, ami 4,47 százalékos esésnek felel meg.

Feketével a Brent, zölddel a WTI árfolyamaForrás: Origo, oilprice.com

Mitől zuhan az olaj ára?

Az OPEC 13 tagállama és további 11 ország tavaly decemberben arról egyezett meg, hogy napi 1,8 millió hordóval csökkentik a termelést fél éven át.  Mivel így az olajpiacon uralkodó - és az addigi árakat alacsonyan tartó - túlkínálat csökkent, az ár növekedni kezdett.

Azonban a döntés határideje június végén lejárt volna, így az OPEC-tagországok csütörtökön újabb egyeztetést tartottak, ahol viszonylag gyorsan megszületett az új határozat.

Szaúd-Arábia energiaügyi minisztere és az OPEC elnöke, Khalid al-Falih megnyitja a szervezet 172. ülésétForrás: AFP/Joe Klamar

Ennek értelmében

az alacsonyabb termelést további kilenc hónapig fenntartják az országok.

Ettől a döntéstől azt remélték a tagállamok, hogy az árfolyamot a 60 dolláros szint közelébe tudják tolni, de épp ellenkező folyamatok indultak el a tőzsdén.

A kőolaj ára az első félévben 50 dollár fölé ment, ami miatt viszont ismét nyereséges lett az amerikai palaolajtermelés. Az áremelkedés hatására az elmúlt években leállított bányászat újraindult, és pluszkőolaj került a piacra.

A szakértők egy része éppen ezért a csütörtöki bécsi üléstől azt várta, hogy az olajexportálók a termelést az első félévinél nagyobb mértékben fogják vissza, akár kétmillió hordóval is.  Ez persze azzal is járna, hogy a növekvő amerikai olajmennyiség miatt csökkenne például az OPEC piaci részesedése, amit az olajszervezet semmiképpen sem akar.

IllusztrációForrás: AFP/Mint Images

Az olajexportálók nem vetették el a lehetőségét egy későbbi újabb termelés-visszafogásnak,  amely a tőzsdei reakciókat látva gyorsan eljöhet.

Az azeri energiaügyi miniszter azt mondta a csütörtöki bécsi ülés után, hogy az olajexportálók novemberi, újabb megbeszélésén áttekintik egyebek között az olajpiacokon mostantól bekövetkező folyamatokat, és szükség esetén akár további termeléscsökkentésről is dönthetnek.