Brexit: 759 egyezményt kell újratárgyalniuk a briteknek

2017.06.01. 06:25

Óriási feladat előtt áll az Egyesült Királyság, mert a brexit miatt 168 nem uniós országgal kell újrakötnie a nemzetközi egyezményeket. Ezeket az új két- vagy többoldalú szerződéseket ráadásul tanácsos lenne a 2019. márciusi tényleges kilépésig megkötni.

A Financial Times utánajárt annak, hogy a brexit miatt az Egyesült Királyságnak összesen hány nemzetközi egyezményt kell újratárgyalnia. Az Európai Unió második legnagyobb gazdasága 2019-ben elhagyja a közösséget, miután a szavazók 51,9 százaléka a kilépés mellett szavazott a 2016. június 23-i referendumon. 

Ezzel 2019-ben Nagy-Britannia 1973 óta tartó, 46 évnyi tagság után újra önálló ország lesz gazdaságilag. 

Megjósolhatatlanok a brexit gazdasági hatásaiForrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

Az Európai Unió tagjaként egységes szabályozás alá esett rengeteg egyezmény, 

amelyeket most Nagy-Britanniának egyesével mind újra kell tárgyalnia.  Egykori gyarmatrendszere miatt és a kontinens egyik legnagyobb gazdaságaként kiterjedt kereskedelmi hálózata van az országnak, emiatt pedig az egyezmények újratárgyalása korántsem lesz egyszerű feladat.

Az Egyesült Királyságnak 

168 nem uniós országgal kell majd dűlőre jutnia. 

Eddig uniós tagországként egységesen „harmadik országként" kezelték ezeket a nemzeteket. 

Egyes hivatalnokok szerint már az is félelmetes munka, hogy az 1973 előtti egyezményeket visszaállítsák és újratárgyalják,  hiszen azóta rengeteg olyan dolog történt a világban, amelyek ezekben az egyezményekben nem szerepelnek.

Ilyen például az internet felbukkanásával párhuzamosan megszülető online világ, a repüléssel kapcsolatos szabályozások, sztenderdek felállítása, vagy a nemzetközi tengerjog elfogadása.

Theresa May brit miniszterelnök aláírja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyének aktiválását bejelentő levelet a londoni kormányfői hivatalban 2017. március 28-ánForrás: MTI/EPA/Jay Allen

Persze ha teljesen a nulláról kezdődnek a tárgyalások, akkor ez a feladat még végeláthatatlanabbnak tűnik. 

Van egy másik elképzelés is, amely szerint a harmadik országoknak csupán le kellene másolniuk az unióval kötött szerződéseket, és ahová eddig EU volt írva, oda egyszerűen be kell helyettesíteni azt, hogy UK (Egyesült Királyság).

A brexit hívei szerint ez egy nagyszerű alkalom arra, hogy az Egyesült Királyság ledobja magáról a brüsszeli dogmákat, és kedvező pozíciókat vívjon ki magának. Ha ez nem sikerülne, akkor se lennének rosszabb helyzetben, mintha az uniós szabályozás alá esne az ország. 

Több állam azonban máris jelezte, hogy nem fogja magát hagyni,  Norvégia például bejelentette: mindent megtesz, hogy kedvezőbb feltételeket vívjon ki a halászat területén.

A bárányimportról szóló kvótát is újra kell tárgyalniForrás: Thinkstock

Vannak olyan egyezmények is, amelyek többoldalú megállapodást igényelnek, néhány esetben például a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) egyhangú jóváhagyása is szükséges. Ehhez az kell, hogy mind a 164 tagország ugyanúgy szavazzon, vagyis  a végtelenségig lehet vétózni bizonyos szerződéseket.  Ilyen például az új-zélandi bárányimportra vonatkozó kvóta, amelyet újra kell számolni, és az alkudozás a végtelenségig elnyúlhat.

Mennyi egyezményekről beszélünk?

A Financial Times összegzése szerint 

759 egyezményt kell újratárgyalni. 

A teljes lista ide kattintva elérthető.

Ezek jelentős része a kereskedelemmel kapcsolatos (295 darab), míg a második leggyakoribb kategóriába a szabályozói együttműködéseket taglaló egyezmények kerültek.

Kategóriák szerinti bontás (darab)Forrás: Origo, Financial Times

A sziszifuszi munka a június 8-i választás után kezdődhet el, mert sokan hangsúlyozzák, hogy az egyezmények újratárgyalásával nem szabad megvárni a tényleges kilépés időpontját.  Ez rengeteg humán erőforrást igényel, hiszen például a Chilével a kardhalhalászatról kötött megállapodástól a kambodzsai textilegyezményen át mindent egyesével kell majd átnézni.

A kardhalak sem menekülhetnek a tárgyalás előlForrás: AFP/Stuart Price

A tárgyalásokat folytató szerv, az Egyesült Királyság Kereskedelempolitikai Központja szerint legalább 

700 ember kell csak ahhoz, hogy tárgyaljanak,  de ebben a létszámban még nincsenek benne azok, akik a háttérmunkát végzik.

Az intézménynek jelenleg mindössze 300 alkalmazottja van.