Egyre kevesebb a munkanélküli az Európai Unióban. Egy év alatt több mint 2 millió ember talált munkát a közösségen belül. Bár a csökkenés már több mint 4 éve tart, a válság előtti szint még messze van. Magyarország nagyon jól teljesít.

Továbbra is csökken az Európai Unióban a munkanélküliség, most nyolcéves csúcsot döntött meg a mutató - derül ki az Eurostat legújabb közleményéből.

Az euróövezethez munkanélküliségi rátája 9,3 százalékos volt 2017. áprilisában. Ugyanez a mutató 7,8 százalékos, ha mind a 28 tagállamot figyelembe vesszük. Előbbi 2009 márciusa, utóbbi 2008 decembere óta nem látott alacsony szám.

A csökkenés 2013 óta folyamatos, igaz a válság előtti szintet még mindig nem érte el.

Négy éve folyamatos a csökkenésForrás: Origo, Eurostat

Az Eurostat becslése szerint jelenleg az unióban 19,121 millió embernek nincs munkája, ami 253 ezer fővel alacsonyabb adat, mint a múlt havi. Még nagyobb a csökkenés, ha a tavalyi év áprilisához viszonyítunk,

egy év alatt 2,2 millió ember állt munkába az EU területén.

A tagországokon belül a legalacsonyabb a munkanélküliség Csehországban (3,2 százalék), őket követi Németország (3,9 százalék), Málta (4,1 százalék) és Magyarország (4,3 százalék).

A statisztikák szerint a mediterrán országokban a legrosszabb a helyzet.

Munkanélküliség, illusztrációForrás: Image Source/Image Source/Steve Prezant/Steve Prezant

Görögországban 23,2 százalékos a munkanélküliség, utánuk jön Spanyolország (17,8 százalék), Ciprus (11,6 százalék) majd Olaszország (11,1 százalék).