Rekordbírság a brazil korrupciós botrányban

Michel Temer elleni tüntetés, Sao Paulo, Brazília
Sao Paulo, 2016. december 14. Tüntetők próbálnak behatolni a Sao Paulo-i Iparszövetség székházába a Michel Temer brazil államfő elleni tiltakozáson 2016. december 13-án, miután a parlament megszavazta a kormány reformcsomagját. (MTI/EPA/Fernando Bizerra Jr.)
Vágólapra másolva!
Egy húsipari vállalat egy hangfelvétellel lebuktatta a jelenlegi brazil miniszterelnököt, Michel Temert, amelyen az ország vezetője jóváhagy egy lefizetést. A JBS maga is sáros, az elmúlt években 1900 politikust és köztisztviselőt kent meg. Most egy vádalku keretében belementek minden idők legnagyobb brazil bírságába.
Vágólapra másolva!

Brazília nem tud szabadulni a korrupt politikusoktól. Dilma Rousseffet, az ország első női elnökét alkotmányos eljárás keretében távolították el pozíciójából 2016 augusztusában. A volt minisztert

a költségvetés meghamísításával vádolták,

de egyesek szerint a döntés hátterében valójában a politikai elit pólusai között húzódó ellentét állt.

Rousseff helyét akkori alelnöke, Michel Temer vette át, akit úgy tűnik, hogy ugyanúgy korrupció miatt fognak leváltani, mint elődjét.

Michel Temerről ugyanis előkerült egy hangfelvétel, amelyben

jóváhagyja egy politikus megvesztegetését.

A megvesztegetés tárgya, hogy pénzt ajánlanak Eduardo Cunha jelenleg korrupció miatt börtönben ülő politikusnak azért, hogy az hallgasson.

Tüntetők a Michel Temer brazil elnök lemondását követelő tiltakozáson Sao Paulóban 2017. május 18-án, miután sajtóhírek szerint egy befolyásos brazil üzletember az ügyészséggel kötött vádalku keretében tett vallomása szerint Temer egy tanú megvesztegetéséhez járult hozzá Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr.

A felvételt vádalku keretein belül Joesley Batista, a JBS húsipari vállalat tulajdonosa adta át a hatóságoknak.

A felvételből kiderül, hogy Temer és több kollégája is kapott kenőpénz,

a JBS nagyjából 600 millió reált fizetett 1900 politikusoknak és tisztviselőnek

– írja a BBC.

Ebből 15 millió reál, vagyis 1,3 milliárd forintnyi összeg vándorolt az elnökhöz. A JBS azért kente meg a politikusokat, hogy a cég

  • kedvezőbb hiteleket kapjon,
  • könnyebben nyerjen pályázatokon,
  • és rendezhesse vitás pénzügyeit a hivatalokkal.
Tüntetők próbálnak behatolni a Sao Paulo-i Iparszövetség székházába a Michel Temer brazil államfő elleni tiltakozáson 2016. december 13-án, miután a parlament megszavazta a kormány reformcsomagját Forrás: MTI/EPA/EFE/Fernando Bizerra Jr.

A JBS ezzel gyakorlatilag önként elismerte, hogy érintett a korrupcióban, és már meg is egyezett a büntetés mértékéről. A bírság 10,3 milliárd reál (3,2 milliárd dollár), ami 880 millárd forintnak felel meg.

Ez minden idők legnagyobb brazil bírsága.

A büntetést nem egyben kell befizesse a húsipari vállalat, aminek összesen 25 éve van a törlesztésre.

A brazil Legfelsőbb Bíróság megkezdte a vizsgálatot Michel Temer elnökkel szemben, míg a Car Wash nevű korrupcióellenes hadművelet harmadik éve gyűjti egyre növekvő számú áldozatait.