Botrány Angliában és Belgiumban, nagy gond a nyugdíjakkal

nyugdíj öreg öregek idős
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
Eseménydús héten van túl a világ gazdasága. A hét elején azt találgatták, hogy vajon mekkora veszteség érte a British Airwayst a hétvégi blama után. Nem csak a brit légitársaság van bajban, de az is kétséges, hogy az ország meg tudja-e kötni az összes nemzetközi egyezményt a brexitig. Közben fontos tanácsot adott a következő generációnak Bill Gates és Mark Zuckerberg, de kiderül az is, hogy mik az Y generáció (kevésbé hangzatosan: a mai huszonévesek) legnagyobb pénzügyi hibái. És egész Európában nagy problémát jelent, hogy egy-két évtized múlva mi lesz a nyugdíjakkal. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Érdemes befektetni Görögországban?

A görög gazdaság koránt sem nevezhető stabilnak. Óriási a bürokrácia, kiszámíthatatlanok az adók, magas a munkanélküliség és instabil a banki rendszer. Ráadásul a recesszió is visszatért a mediterrán államba, ami példa nélküli az EU-tagországok között.

Többen is látnak fantáziát a görög gazdaságban Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Milos Bicanski

Ezek ellenére több nagy nemzetközi cég is úgy gondolja, hogy érdemes nyitni a görögök felé. Ennek oka, hogy amennyiben valaki túlvészeli a nehéz időket, akkor óriási piaci előnyre tehet szert.

Nobel-díjasokkal egy kalapban Matolcsy György

A sanghaji Fudan Egyetem és a Sanghaji Fórum nemzetközi tanácsadó testületének tiszteletbeli tagjává nevezték ki Matolcsy Györgyöt. Ez óriási elismerésnek számít, hiszen többek között Joseph Stiglitz, Robert Schiller és Christopher Pissarides Nobel-díjas közgazdászok, illetve a Világbank volt elnöke, Robert Zoellick is tag.

Pekingben tárgyalt a Magyar Nemzeti Bank elnökének vezetésével a jegybank szakmai küldöttsége. Matolcsy György találkozott a kínai központi bank elnökével Forrás: MNB

Matolcsy György nem csak a díj miatt repült Ázsiába, aláírt egy megállapodást a sanghaji Fudan Egyetem elnökével, míg Pekingben találkozott a kínai központi bank elnökével is.

Bajban a britek

A British Airways informatikai rendszere leállt múlt hétvégén. A hiba miatt több száz járatot kellett törölni, míg utasok tízezrei rekedtek a reptereken. Emiatt a légitársaságnak óriási kártérítéseket kell fizetni, ráadásul az utasok ellátása és szállása is az ő számlájukat terheli. Hogy pontosan mekkora anyagi veszteség ez a légitársaságnak, azt egyelőre nem tudni, de egyes becslések szerint több mint 100 millió dolláros lesz a kár.

Leállt a British Airways rendszere Forrás: AFP/William Edwards

Nem ez az egyetlen rossz hír a briteknek. A Financial Times összeszedte, hogy a brexit miatt összesen 759 nemzetközi egyezményt kell újratárgyaljon az ország 168 nem uniós országgal 2019 márciusáig. Ez szinte lehetetlen feladatnak tűnik, hiszen egyszerűen nincs ennyi tapasztalt ember erre a célra.

Új üzemanyaggal támad a MOL

Továbbfejlesztett EVO üzemanyagcsaláddal lepi meg az autósokat a MOL. Az új üzemanyagok 5 százalékkal csökkentik a meglévő lerakódásokat, így növekszik a motor teljesítménye, és nő az élettartama.

Illusztráció Forrás: AFP/Wakil Kohsar

A héten egyébként csökkent a benzin és a dízel literenkénti átlagára. Péntektől egy liter benzint 350 forintért, míg egy liter gázolajat 349 forintért lehet megvásárolni.

Egész Belgium felháborodott

Bármennyire is furcsa, de Belgiumban júniusban nyitja meg első éttermét a Burger King. A gyorsétteremlánc rögtön beletenyerelt egy óriási botrányba, miután szavazásra bocsátotta azt a kérdést, hogy „Ki a király?"

Választani kell a két király közül Forrás: Burger King/Screenshot

Mivel a cég engedély nélkül használta fel Fülöp király képmását, megszegték a törvényt, ráadásul felségsértést is elkövettek, sőt marketing szempontból is aggályos a kampány.

Generációs problémák

Magyarországon - ahogy kicsit közhelyesen mondani szokták - ketyeg a nyugdíjbomba, hiszen egyre kevesebb fiatalnak kell eltartania egyre több idős embert. Míg napjainkban minden ötödik, addig 2060-ra már minden harmadik ember 65 éves vagy annál idősebb lesz. A problémára létezik megoldás, de csak akkor tudnánk átmenetileg megállítani a népességfogyást, ha évente közel 40 ezerrel több gyerek születne. Persze, minden európai ország hasonló gondokkal küzd.

Nyugdíjasok, illusztráció Forrás: Dreamstime

A problémát tovább fokozza, hogy az Y generáció nem a pénzügyi tudatosság mintaképe. Több olyan alapvető hibát is elkövetnek, amely miatt lassan lépnek egyről a kettőre. A fiatalok mindössze 2-3 százalékának van milliós megtakarítása, beszippantja őket a diákhitel, menő helyen laknak, és indokoltatlanul sokat költenek luxuscikkekre.

Itt a közösségi tőzsdézés

Egy vállalkozó kedvű Amazon alkalmazott a hét elején úgy döntött, hogy nyit egy platformot, ahol a felhasználókra bízza a pénzét. A mérnök azt remélte, hogy az 50 ezer dollárja hamar elvész, de úgy tűnik, hogy a dolog mégis működik, hiszen az egyenleg egyelőre pluszban van.

Érdekes kísérletet indított el az Amazon alkalmazottja Forrás: Origo, StockStream

A multiplayer tőzsdézésben bárki részt vehet, ötpercenként egy részvényre lehet eladási vagy vételi ajánlatot tenni, amit a rendszer automatikusan elfogad. A nyereséget hozó tippeket rangsorolják.

Van valami, amitől Zuckerberg és Gates is tart

A technológia fejlődés megállíthatatlan. Emiatt egyre több ember munkáját veszik át a robotok, hiszen egyre több folyamatot sikerül automatizálni. A jövőben ez ráadásul a mesterséges intelligencia térnyerésével még drasztikusabb lehet, így a jövő társadalma teljesen át fog alakulni.

Már fociznak is a robotok Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Willnow

Erre hívja fel a figyelmet Mark Zuckerberg és Bill Gates is. A robotok miatt csak az Egyesült Államokban munkahelyek tízmillió szűnhetnek meg, ezért fontos már most felkészülni a jelenségre. Bill Gates, a Microsoft atyja például robotadóval sújtaná azokat a vállalkozásokat, amelyek robotokat alkalmaznak.