Kamionosokat fenyeget az új nyugat-európai jogszabály

kamion, teherautó, fuvarozás, fuvarozó cégek, áruszállítás, adóemelések
Vágólapra másolva!
Legalább 15 ezer magyar fuvarozó állása kerülhet veszélybe a német, osztrák, francia és belga jogszabálymódosítások miatt – állítja Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Szerinte a változtatással azt a célt akarják elérni, hogy kiszoruljanak a közép-európai vállalkozások a nyugat-európai piacról.
Vágólapra másolva!

Az új jogszabályok korlátozzák a versenyt és a szolgáltatások szabad áramlását, vagyis a GDP 1 százaléka, 300 milliárd forint adó- és járulékbevételtől eshet el az állam – mutatott rá Varga Mihály, miért érinti hátrányosan a magyar gazdaságot az intézkedés.

Néhány napja lépett életbe Németországban egy újabb jogszabály, amely szerint a fuvarozóknak

szálláshelyen kell pihenniük, nem a kamionban.

Ehhez azonban nincs elég hely, sem elég őrzött parkoló.

Varga Mihály úgy véli, az unió versenyképességét és termelékenységét is rontják az intézkedések, még ha látszólag Magyarország, Lengyelország, Csehország ellen is szólnak.

Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

Nemcsak Magyarországot háborította fel az új jogszabály, többek között a visegrádi országok, a balti országok és Románia, Szlovénia, Bulgária és Horvátország sem értenek egyet a szabályozással. Varga Mihály szerint ez egyértelműen azt üzeni, hogy

nyugat-európai országok ki akarják szorítani

a közép-európai vállalkozásokat.

Kitért arra, hogy a problémát gazdaságdiplomáciai szinten is felvetették, Közép-Európa egységesen lép fel, és számítanak a mediterrán országok támogatására is, mivel alapvető uniós jogokat sért az új jogszabály.

A nemzetgazdasági miniszterrel több ipartestületi és egyesületi vezető is egyetértett.