A 46 sofőrt összesen 113 ezer euróra büntették meg a belga hatóságok, mert megszegték a pihenőidőre vonatkozó szabályokat, ugyanis a kamionjukban töltötték az éjszakát.

A belga hatóságok a pünkösdi hosszú hétvége alatt 120 kamiont vizsgáltak át az észak-belgiumi Zeebugge kikötővárosban. Az ellenőrzések fő célja az volt, hogy átvizsgálják betartják-e a sofőrök a megszabott pihenésre vonatkozó szabályokat.

Az ellenőrzésen 46 sofőr akadt fenn, akik nem tartották be az előírt belga rendelkezést. A szabályzat ugyanis azt írja elő, hogy 14 naponként megszakítás nélküli, 45 órás pihenőidőt és nem a kamionban, hanem egy kereskedelmi szálláshelyen kell azt eltölteniük.

A belga hatóságok elmondták, hogy az ellenőrzések alatt nem kevés feszültség alakult ki a sofőrök és a hatóság emberei között. Végül három embert emiatt elő is állítottak.

A megbírságolt kamionosok többnyire románok és bolgárok voltak, akik rendszerint inkább a kamionban alszanak, hogy a külön szállásra kidobott pénzt megspórolják.

Forrás: MTI/Füzesi Ferenc

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) tiltakozik egy nemrégiben hatályba léptetett intézkedés ellen, amely szerint

május 25-től megbírságolják azokat a sofőröket, akik nem kereskedelmi szálláshelyen töltik a pihenőidőt.

Az egyesület szerint ez több száz vállalkozás becsődölését jelentené, ugyanis a szállás és a parkolási díjak miatt a vállalkozások kénytelenek lennének a fuvardíjaikat megnövelni. Ez pedig 21-37 milliárd forint többletköltséget jelentene a magyar fuvarozó cégeknek.