Veszélyben a technológiai rali

sietség kereskedés technológia futás elfoglalt kockázat befektetés
Vágólapra másolva!
A vártnál jobb profitoknak köszönhetően a technológiai részvények szárnyalással kezdték az idei évet. Noha a szektor papírjai rekord magasságokba emelkedtek, a világ legnagyobb eszközkezelőjének számító BlackRock szerint érdemes óvatossággal kezelni a ralit.
Vágólapra másolva!

Alulsúlyozásra értékelte le a technológiai szektor részvényeit a BlackRock – közölte a cég ázsiai és globális feltörekvő piaci részlegének vezetője, Andrew Swan. A vállalat ugyanis attól tart, az eddigi ralit fűtő profitnövekedési ütem talán nem bizonyul fenntarthatónak – írja a CNBC.

A növekvő kínálat ugyanis hamarosan, 2017 második felében, illetve 2018-ban elkezdhet beütni, nyomást helyezve ezzel az iparág részvényeire. Swan a legsérülékenyebbek között külön kiemelte a memória és a félvezetők területeit.

Jóllehet a cégek egyre jobb profitokkal forognak a vizsgált régióban, elég nagy a valószínűsége annak, hogy a kapacitások is bővülnek. Ez pedig azt eredményezheti, hogy

a kínálati oldal negatív hatást fejthet ki a szektor teljesítményére

– tette hozzá az elemző.

Óvatos optimizmus

Mindezek ellenére a BlackRock továbbra fenntartja a részesedését az olyan vállalatokban, mint a Samsung Electronics, a Tencent vagy az Alibaba Group. Swan azonban kiemelte, a társaság

egyre nagyobb hangsúlyt kíván helyezni az olyan hagyományos gazdasági területekre, mint a pénzügyi szektor vagy az energiaipar.

Végéhez érhet a lendületes növekedés Forrás: AFP/Str

Ázsia egészét tekintve az eszközkezelő optimista véleményt fogalmazott meg Kína, India, valamint Indonézia kapcsán, melyek részvény- és kötvénypiacait egyaránt kedvezően ítélik meg a cégnél. Az infláció visszatérése ugyanis kitartó befektetési sztorit jelent, annak ellenére is, hogy

a legfrissebb gazdasági adatok nem voltak éppen kedvezőek.

Kínában például egyenetlenül alakultak a feldolgozóipari és a szolgáltató beszerzési menedzser index adatok, míg Indiában lassult a gazdasági növekedés az idei első negyedévben.

Globális támogatás

Mindazonáltal a BlackRocknál úgy hiszik, a globális növekedési ráta fenntarthatónak bizonyul majd. Az infláció visszatérésének trendje pedig továbbra is uralni fogja a globális makrogazdasági környezetet, aminek következtében

a feltörekvő piacokon és Európában egyaránt fennmarad a vonzó környezet.

Nem mellékesen az elmúlt időszakban, az USA-ban is a technológiai szektor sztárjai fűtötték a részvénypiaci növekedést.

Az eszközkezelő szakértői úgy látják, az európai politikai kockázatok elhalványultak az év elejéhez képest, azonban

az Észak-Korea felől érkező kockázati tényezők továbbra is fennállnak.

Külön érdekesség, hogy bár a BlackRock kiemelt figyelemmel követi a csütörtökön esedékes brit választás eredményeit, befektetési szempontból sokkal fontosabbnak látják az Európai Központi Bank közelgő ülését. Az eurózóna monetáris politikájával kapcsolatos iránymutatás ugyanis piaci szempontból most érdekesebb, mint a brit választás – mondják.