Az EKB nem változtatott az irányadó kamaton

Vágólapra másolva!
Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa Tallinban tartott csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton.
Vágólapra másolva!

A döntés indoklásában a kormányzótanács megerősítette szándékát az eszközvásárlási program folytatása mellett havi 60 milliárd eurós kerettel legalább az év végig, vagy szükség esetén tovább is az inflációs pályának a jegybanki célhoz való közelítése érdekében.

A döntés indoklásából első alkalommal hagyta ki az EKB a kamatok nulla-közeli szinten tartásának szükségességét még "beláthatói ideig", ami monetáris politikai álláspontjának a szigorodására utal.

Az EKB az előző, áprilisi kamatdöntő ülésén jelezte első alkalommal a deflációs veszély elhárulását az euróövezetben,

megjegyezve, hogy az infláció azonban még belátható ideig nem közelíti meg a jegybanki célt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a korábban törékeny és egyenlőtlen gazdasági növekedést egyre stabilabb és szélesebb alapokra támaszkodó gazdasági növekedés váltotta fel.

Az EKB elnöke, Mario Draghi az áprilisi ülést követő tájékoztatón a javulás jeleit figyelembe véve is szükségesnek nevezte a nulla-közeli kamatszint fenntartását a gazdasági aktivitás élénkítése érdekében és megerősítette az EKB szándékát a mennyiségi monetáris lazító programként folytatott eszközvásárlások folytatására változatlan paraméterekkel.