A brit választások után az angol fizetőeszköz minden fontosabb devizával szemben gyengült. Az arany árfolyama fontban számolva átlépte az 1000 fontos határt. A tőzsdék viszont emelkedéssel kezdtek.

Konzervatív győzelem született az előrehozott brit parlamenti választáson. Ennek ellenére a piac csalódott, hiszen a toryk koalíciós kormányzásra kényszerülnekez pedig bizonytalanságot szült a piacokon.Ezért is kulcsfontosságú, hogy a párt koalícióra tud-e lépni az északír unionista párttal.

Megsínylette a font a választásokatForrás: AFP/Money Sharma

A hír hatására a font esett és a dollárral szemben 2,1 százalékot, míg az euróval szemben 1,8 százalékot vesztett.

A font a forinttal szemben is gyengült, egy angol fontot a 10 órakor 1,7 százalékkal lehetetett olcsóbban venni,

egy font délelőtt 349,6 forintba került.

Minden fontosabb devizát drágábban lehet fontban megvenni. Az ábrán látható zöld színt úgy kell értelmezni, hogy a font devizapárjai erősödtek a fonttal szembenForrás: eco.hu

Az európai tőzsdékre nincs hatással a brit választás, szinte mindenhol emelkedés tapasztalható, még a londoni FTSE-index is 0,7 százalékos erősödéssel kezdett.

Az arany unciánkénti árfolyama dollárban számolva ugyan 0,18 százalékkal esett (1273,92), viszont az árfolyam fontban új szintre ugrott, jelenleg 1002,37 font egy uncia arany. Tegnap az arany árfolyama még 985 és 990 font között mozgott.

Az arany fontban számított árfolyama is megugrottForrás: Goldprice.org

A választás eredményeként a Bloomberg azt várja, hogy arany akár áttörheti a 1296 dolláros határt, ami héthavi csúcs lenne.

A bitcoin árfolyama reggel 9 órakor még 2794,88 dollár volt, de egy óra alatt elérte a 2820 dolláros szintet.