Zseniális találmányok, értékes márkák és a katari válság

Google .Computer .Datenschutz .International .Internet .Unternehmen Anfrage Aufschrift Beschriftung Bildschirm Google ILLUSTRATION INTERNET Internet-Suchmaschine Internetseite LOGO Marktführer Maske Mobiltelefon Oberfläche Programm Recherche Schrift Schri
The logo of the internet search engine Google, Germany, city of Osterode, 16. September 2015. Photo: Frank May
Vágólapra másolva!
Itt a nyár, így a gazdasági hírek is lassabban csordogálnak, de természetesen június első hete sem telt eseménytelenül. A magyar gazdaság az egész világot meglepte, az OECD is elismerte Magyarország jó teljesítményét. Nem lehetnek ilyen boldogok Katarban, mivel az országot gyakorlatilag karanténba zárták szomszédjai. Emellett szó lesz még olyan fantasztikus találmányokról, amelyek nagy hatással voltak vagy lehetnek a gazdaságra. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Kiugró magyar GDP

A KSH bejelentette, hogy a magyar GDP az első negyedévben 4,2 százalékkal emelkedett. Ez olyan jó adatnak számít, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a magyar gazdaság növekszik a leggyorsabban a régióban.

Magyar Nemzeti Bank Fotó: Bielik István - Origo

Az OECD kiemeli, hogy Magyarországon folyamatosan csökken a munkanélküliség, ráadásul egyre kevesebben vesznek részt a közmunkaprogramban. Más fontos makrogazdasági mutatókat is közölt a statisztikai hivatal: az ipari termelés lassult a húsvét miatt, az infláció tovább csökkent, míg a turizmus továbbra is kiemelkedően szerepel.

Az üzemanyagok ára a héten tovább mérséklődött, péntektől egy liter benzin 344, míg a gázolaj 339 forintba kerül átlagosan.

Óriási bajban Katar

Szaúd-Arábia és a vele összefogó arab nemzetek gyakorlatilag karanténba szorították Katart. A blokád alá vett országot a Standard and Poor's leminősítette, a katari tőzsde pedig 11 éves mélypontra zuhant.

Doha, Katar fővárosa Forrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

Az elszigetelést megérzi a világ egyik legjobb légitársasága, a Qatar Airways, de a zárlat hatással lehet a 2022-es foci-világbajnokságra is. A történtek miatt a lakosság megrohamozta az áruházakat. A válságot a katari külpolitika eredményezte, például azért, mert a szomszédos országok kifogásolják, hogy Katar jó viszonyt tart fönn Iránnal.

A világ tíz legértékesebb márkája

A BrandZ sorozatban 12. alkalommal állította össze a világ legértékesebb brandjeinek rangsorát. A listát nem meglepő módon tech-óriások uralják, az első ötben csak a Szilícium-völgyből induló cég szerepel.

Melyik az értékesebb? Az Apple vagy a Google? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Frank May

Az első helyen a Google áll, de alig lemaradva mögötte áll az Apple. Őket követi a Microsoft, az Amazon és a Facebook, míg az első tízben mindössze egyetlen nem USA-béli vállalat található. A százas listára minimum 11,3 milliárdos cégértékkel lehet felkerülni.

Egyre jobban fizet a diákmunka

Idén nőtt a diákmunkáért fizetett óradíj, derítette ki a TV2. 2017 nyarán már átlagosan 1000 forintnál is többet fizetnek a cégek óránként, így akár egy hónap alatt 160 ezer forintot is lehet keresni.

Egyre inkább megéri dolgozni Fotó: Mudra László [origo]

Az emelkedés mögött az áll, hogy a turisztikai központokban óriási a munkaerőhiány, míg máshol a nyári szabadságok miatt kell pótolni a dolgozókat. A legnépszerűbb munkakör körök között van az adminisztratív munka, de sokan mennek fesztiválra dolgozni vagy vízi mentőnek.

Kész csoda, hogy létezik post-it

A világ irodáinak jelentős részében ott hever az öntapadó jegyzettömbből, vagyis a post-itből legalább egy darab. A ragadós papír jelenleg 8 méretben, 25 formában és 62 színben létezik, és eljutott már a világ 150 országába.

A post-it meghódította a világot Forrás: AFP/Kena Betancur

Pedig a milliárd dolláros üzlet igazából véletlenek sorozatának köszönheti létezését. Véletlenül keverték ki a ragasztót, véletlenül jutott eszébe valakinek, hogy akár könyvjelző is lehetne, sőt az eredeti kanárisárga szín is pusztán a véletlen műve.

Hatalmas a szakadék a férfi és női nyugdíjak között

Az Európai Unió statisztikáival foglalkozó szervezet, az Eurostat felméréséből kiderül, hogy átlagosan 39 százalék a férfi és női nyugdíjak között az uniós tagországokban. Van olyan nemzet, ahol a szakadék közel 50 százalékos, míg Észtországban csak 4 százalékos.

Nyugdíjasok, illusztráció Forrás: Origo

A problémát a fizetési különbségek csökkentésével lehet valamelyest orvosolni, de mivel a nők többsége éveket hiányzik a gyereknevelés miatt a munkaerőpiacról, ezért nagyon nehéz lesz a távolságot csökkenteni. Magyarországon a különbség 15 százalékos, ami az ötödik legjobb eredmény az EU-ban.

Nem enyhül a munkaerőhiány

A kelet-közép-európai régió országai jelentős munkaerőgondokkal küzdenek, egy munkakör betöltése a cégeknek több hónapba és akár több millió forintba is belekerülhet. A BDO felmérése szerint egy munkakör betöltése a cégek 77 százalékának legalább 2 hónapjába kerül.

Nem lehetetlen egy multis álomállás Forrás: Thinkstock

A folyamat azok ellenére nem javul, hogy 2010 óta a bruttó keresetek 20-30 százalékkal nőttek. A merítési lehetőség is egyre kisebb, hiszen Magyarországon a munkanélküliségi ráta 4,4 százalékra csökkent.

Az Ethereum lehet a jövő

Egyre nagyobb bizalmat szavaznak a befektetők a digitális fizetőeszközöknek. A Bitcoin már karcolja a 3000 dolláros határt, de van egy kriptovaluta, amiben jóval nagyobb a növekedési potenciál. Az Etherium egy digitális világ, amely gyakorlatilag egy olyan programozói felület, amin minden titkos, és a felhasználási lehetőségei végtelenek.

Az alternatív digitális világ működését nehéz megérteni Forrás: Picture-Alliance/AFP/Jens Kalaene

Az oldalon lehet bányászni is, illetve tranzakciókat kötni az ether (éter) fizetőeszközzel. Az éter árfolyama csak idén harmincszorosára nőtt, januárban még 8,5 dollár volt egy egységnyi digitális érme, de az árfolyam júniusban átlépte a 250 dolláros határt.