Gáz és áram: olcsóbban és gyorsabban vezethető be

2017.06.09. 11:11

Egy nemrég megszavazott törvénymódosításnak köszönhetően, a jövőben gyorsabbá válhatnak a közműcsatlakozások és csökken egyes hatósági vizsgálatok határideje is. Ugyanakkor szigorítás is lesz: a gáz csatlakozóvezeték és a felhasználói berendezés kiviteli tervét alaposabban ellenőrizné a műszaki-biztonsági szempontok szerinti felülvizsgálatért felelős földgázelosztó.

10 éves jogszabályokat kellett módosítani a most hatályba lépő változásokhoz, amelyeknek kettős célja volt. Egyfelől a közmű-csatlakozások felgyorsítása, másfelől a hatósági vizsgálatokhoz kötődő határidő csökkentése. A csatlakozási folyamatok felgyorsítása számos ponton

egyszerűsítést illetve könnyítést jelent a fogyasztónak, gyorsabb határidőket ír elő a szolgáltatóknak az engedélyezési, felülvizsgálati eljárásokban. Ugyanakkor jön a szigorítás is: a kiviteli terveket még a kivitelezés megkezdése előtt, a korábbinál alaposabb megvizsgálják.

Változások a gáz és az áram bevezetésénélForrás: Origo

Gáz: fontosak a kiviteli tervek

Rövidül az alkalmasság megállapítására szabott határidő a gázhálózati csatlakozásoknál a szolgáltatói oldalon. Ez a határidő-rövidülés nagyobb figyelmet is magával von: a földgázelosztóhoz a kivitelezés megkezdése előtt műszaki-biztonsági szempontú felülvizsgálatra kell benyújtani a gázhálózathoz való csatlakozóvezeték és a vételezett gáz felhasználói berendezésének kiviteli tervét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a földgázelosztó a teljes felhasználási terve rálát az egyes vételezői oldalon. Talán hangsúlyozni sem szükséges, hogy ezzel ugyanakkor nő a várható üzembiztonság:

az esetleges műszaki vagy biztonsági „réseket", szakmai meggondolatlanságokat a szolgáltatói ellenőrzésen a szakemberek észreveszik – ezzel, ahogy mondani szokás, végső soron mindenki jól jár.

A földgáz szektorban a kivitelezési munkát a bejelentett és arra jogosítvánnyal bíró gázszerelők végezhetik.

Ezt, a földgáz szektorban megszokott megoldást kívánják átültetni a villamosenergia szektorba is: a vételező is jogosulttá válna kivitelezőt választani a bejelentett és a kivitelezési munkára jogosított villanyszerelők közül.

A műszaki-biztonsági hatósági eljárás díjtalan lesz az egyetemes szolgáltatásban vételezők részére mind a gáz-, mind a villamoselosztó-hálózathoz csatlakozás esetén.

Áram: nem kell csatlakozási díjat fizetni

Az új szabályozás szerint a csatlakozási díj megfizetése alól a fogyasztásmérő kapacitása függvényében mentességet kapnának a fogyasztók. Fontos kitétel, hogy a villamosenergia átviteli illetve elosztó hálózathoz való csatlakozást csak műszakik okok alapján lehet megtagadni, és a benyújtott tervek felülvizsgálatára rendelkezésre álló határidő itt is rövidül.

A kiviteli munkát bármely olyan vállalkozó elvégezheti, aki vagy amely, előzetesen regisztrálásra került a hatósági nyilvántartásba. Az egységes alkalmazás érdekében, a villanyszerelők jogosultságára vonatkozó szabályokat és a nyilvántartást a kormány rendeleti úton fogja szabályozni.