Magyarországnak fontos lehetőség az asztanai energetikai expo

Varga Mihály
Asztana, 2017. június 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (k) a német standon az Asztanában megnyílt szakvilágkiállításon 2017. június 10-én. A kazah fővárosban június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelynek fő témája a jövő energiája, a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az energiahatékonyság. Több mint 100 ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, az expón a hazai innovációt kívánják bemutatni az érdeklődőknek.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter részt vett a kazah fővárosban a magyar pavilon megnyitóján. Asztanában június 10-től szeptember 10-ig tart az energetikai szakvilágkiállítás, amelyen több mint 100 ország vesz részt kiállítóként. A rendezvényre ötmillió látogatót várnak.

Varga azt mondta, hogy a magyar pavilonban az érdeklődők megismerkedhetnek az energiatakarékosság és az energiahatékonyság növelése területén elért új magyar kutatási eredményekkel. A magyar kormány stratégiai partnerének tekinti Kazahsztánt, és változatlanul a két ország közötti kapcsolatok erősítését kívánja elérni, ehhez az expo kiemelten fontos alkalom – mondta a miniszter.

Több mint 100 ország vesz részt kiállítóként, a rendezvényre ötmillió látogatót várnak. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar kiállítók közül például

az MVM Magyar Villamos Művek és a Mol a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a megújuló energia témakörében mutatják be a legújabb megoldásokat.

A pavilonban

szintén megjelenő Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több látogató kapjon kedvet magyarországi utazáshoz

– mondta a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Varga Mihály azt is mondta, hogy

helyet kapott a világkiállításon egy magyar startup, a Platio napelemes térburkolata, amely részben városi hulladék felhasználásával készül, és képes egyebek mellett a napenergia hasznosítására.

A miniszter emlékeztetett, hogy az expóhoz kapcsolódóan már közvetlen légi járat van Budapest és Asztana között. Úgy fogalmazott, hogy minden új kapcsolat, amely gyorsan fejlődő gazdasági csomópontokat köt össze, egyértelműen előnyös az érintett gazdaságok számára.

Baranyi András, Magyarország kazahsztáni nagykövete hangsúlyozta, szeretnék, ha a kiállítás három hónapja alatt hosszú távú partnerségek alakulnának ki, amelyek közös projekteket, fejlesztéseket generálnak.