Eladja egyik magyar üzletágát a General Electric

2017.06.12. 13:49

Tárgyalásokat kezdett a fényforrás üzletágának teljes eladásáról a General Electric (GE). Az eladása a cég magyarországi üzemeinek nagy részét és dolgozóinak felét érinti.

Az elmúlt napokban Bill Lacey, a GE Ligthing elnök-vezérigazgatója levélben arról tájékoztatta a magyarországi üzemek dolgozóit, hogy elkezdődtek a hivatalos tárgyalások a lehetséges vevőkkel az üzletág eladásáról.

A hírt Kalocsai Kinga, a GE Lighting & Current európai és közel-keleti PR és kommunikációs igazgatója megerősítette:

a GE a fényforrás üzletág eladását tervezi.

A lépés mögött az áll, hogy a vállalat portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire összpontosít.

A General Electric logójaForrás: AFP/Loic Venance

A kommunikációs igazgató elmondta azt is, hogy létezik olyan forgatókönyv is, hogy az üzletágat részenként értékesítené, akár több érdeklődőnek.

Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon.

A GE az egykori Tungsram többségi tulajdonának 1989-es megvásárlása óta van jelen Magyarországon, ma a legnagyobb amerikai befektetőnek számít, de az egyik legnagyobb magyar vállalat is egyben.

A cég 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban, munkavállalóinak száma pedig meghaladja a 10 ezer főt.

A GE a fényforrás üzletágban mintegy 5 ezer embert foglalkoztat Magyarországon.