Magyarország továbbra is közepesen kockázatos befektetési célpont

2017.06.12. 10:49

Magyarország Spanyolországgal, Olaszországgal, illetve Bulgáriával együtt a közepesen kockázatos országok közé tartozik – ez derül ki a világ legnagyobb hitelbiztosítója, az Euler Hermes által publikált legfrissebb nemzetközi elemzésből. Az ország kockázati szintjét kedvezőtlenül befolyásolták a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések, az államadósság mértéke, az árfolyamingadozás, illetve a bankszektor sérülékenysége, ugyanakkor nemzetközi megítélésünket javítja az autóipar szakosodása és a folyó fizetési mérlegben 2010 óta mutatkozó többlet.

Az Euler Hermes negyedévente készíti el országkockázati elemzését a világ minden országáról, melynek során felmérik egy adott ország vállalkozásainak esetében a nemfizetés kockázatait, ezáltal segítséget nyújtanak a külkereskedelemben érintett vállalatoknak üzleti döntéseik meghozatalában. A hitelbiztosító kockázati elemzései során az ország kockázati megítélésén felül szektorkockázat-előrejelzést és az egyéni szintű cégkockázatot is vizsgálja.

Magyarország továbbra is közepesen kockázatos befektetési célpont123RF

A legfrissebb országkockázati értékeléséből kiderül, hogy

tavalyhoz képest nem történt jelentős változás az egyes európai országok országkockázati besorolását illetően. Általánosságban a nyugat-európai, illetve észak-európai államok kerültek a legalacsonyabb kockázati szintre, míg a déli, illetve keleti országok magasabb kockázati besorolást kaptak. Országkockázati szintek tekintetében a közép-európai régió a legváltozatosabb. Míg déli szomszédjaink - Szlovénia, Horvátország és Szerbia - a magas kockázatú országok közé tartoznak, Ausztria, Szlovákia és Románia alacsony kockázatot jelentenek. A térségben Ukrajnának a legmagasabb az országkockázati szintje.

Magyarország továbbra is a közepesen kockázatos európai befektetési célpontok közé tartozikForrás: FLOW PR

Magyarország - hasonlóan a többi európai országhoz - országkockázati megítélésén sem változtatott az Euler Hermes, a tavalyi év végi értékeléséhez képest: jelenleg a közepes kockázatú országok közé tartozik.

Európában ebbe a kategóriába tartozik többek között Spanyolország, Olaszország, illetve Bulgária. A hitelbiztosító országkockázati elemzésében pozitívumként emelte ki Magyarországon az autóiparban kialakuló erős szakosodást, az ország uniós tagságát, illetve, hogy a folyó fizetési mérleg 2010 óta többletet mutat.

Magyarország esetében a kedvezőtlen tényezők közé sorolhatóa a szokatlan gazdaságpolitikai intézkedések miatt bekövetkezett romló beruházási légkör, az államadósság magas szintje, az árfolyam-volatilitás, továbbá a bankszektor sérülékenysége.

Az exportorientált, nyitott gazdaságunk miatt a GDP növekedés üteme hektikusan változhat, emiatt a nemzetközi politikai változásoknak és gazdasági helyzetnek is ki van téve Magyarország. Emellett az egyre komolyabb mértékű munkaerőhiány további problémát okozhat a hazai vállalatoknak– mondta el Bujdosó Tünde, az Euler Hermes Hitelbiztosító kockázatkezelési igazgatója.