Eltűnt kínaiak, katari bizonytalanság és egy bombasztikus nyeremény

pénz szerencse gazdagság Június havi pénzhoroszkóp
Vágólapra másolva!
A héten a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, míg Katar kitart az embargó ellenére is. A nyár közeledtével egyre drágábbak a balatoni ingatlanok, és a General Electric bezárja egyik magyarországi üzletágát. Emellett érdemes elolvasni az Iszlám Állam finanszírozásáról, valamint a kínai rendelésekről szóló hosszabb cikkeinket is. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Elfogadták a jövő évi költségvetést

A parlament 127 igen szavazattal, 62 nem ellenében megszavazta a jövő évi költségvetést. A munkából élők büdzséjének nevezett törvény szinte minden terület költségvetését megnövelte.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

Több pénzt kap az oktatás, az egészségügy, a rendvédelem, a gazdaságfejlesztés, de több pénz jut a nyugdíj-, családi és szociális kiadásokra is. A törvény 2018-ban 4,3 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos államháztartási hiánnyal és 3 százalékos inflációval számol.

Bizonytalanság Katarban

Még mindig tart Katar blokádja. Az arab nemzetet a szomszédos országok körbezárták, mert nem értenek egyet a politikájával, miszerint Katar támogatja a terrorista szervezeteket, és beavatkozik más országok belügyeibe.

Doha, Katar fővárosa Forrás: AFP/robertharding/Jane Sweeney

A katari pénzügyminiszter, Ali Saref al-Emadi azonban nyugodt hangvételű interjút adott, amiből kiderül, hogy Katar nem fél a kialakult helyzettől. A miniszter azt is mondta, ha Katar veszít egy dollárt, akkor a szomszédok is fognak, utalva arra, hogy még mindig az ország a régió egyik nagyhatalma.

Katar határozottan lépett fel az országban élő szaúdi állampolgárokkal szemben, akiknek június 18-ig kell elhagyniuk az országot. A miniszterelnöknek némileg ellentmond, hogy az embargó miatt egy üzletember teheneket reptet az országba a tejhiány miatt, és így alapozná meg a helyi tejipart.

Európa gazdagjai

Nem meglepő módon az Európai Unió leggazdagabb állama Luxemburg. Az uniós átlagnál 20 százalékkal magasabb az egy főre jutó GDP Németországban és Ausztriában is. Az unió legszegényebb országa Bulgária, őket követi Horvátország, Románia, Lettország és Magyarország.

Luxemburg Forrás: Flickr/Dennis Jarvis

Érdekesség, hogy egy másik felmérés szerint a magyarok gazdagabbak, mint a szlovákok és a lengyelek. A magyar háztartások bruttó vagyona 2015 végén 90 ezer milliárd forint volt, ami azt jelenti, hogy egy háztartásnak átlagosan 22 millió forint vagyona van.

Az Iszlám Állam pénzügyei

A terrorszervezetek ellen a világ országai több eszközzel is küzdenek, ezek közül az egyik az, hogy megpróbálják elvágni őket a nemzetközi pénzrendszertől. Azonban a terrorizmus pénzcsapjait az elmúlt 15 évben nem sikerült elzárni, napjainkban több a terrorszervezet, mint korábban bármikor.

Az Iszlám Állam a leggazdagabb terrorszervezet Forrás: AFP/-

Ráadásul a terrorcselekmények elkövetése nem kerül sok pénzbe, az Európában elkövetett dzsihádista akciók többsége a 300 eurós értékhatár alatt maradt. Hogy milyen forrásból és milyen módszerekkel szerzik a terroristák a pénzünket, arról részletesen itt írtunk.

Így rendeljen Kínából

Egyre népszerűbb az online kereskedelem Magyarországon, sőt egyre többen rendelnek külföldről árut. A kínai webshopok árai és kínálata egyre vonzóbb, de van néhány alapszabály, amivel nem árt tisztában lenni, ha rászánjuk magunkat a vásárlásra.

A Magyar Posta Zrt. új levélfeldolgozó gépsora a budaörsi országos logisztikai központban 2014. december 19-én Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fontos tudni, hogy nem minden áru áfa- és vámköteles, különböző összeghatárok és vámkulcsok vonatkoznak az egyes termékekre. A vámolást a Magyar Posta végzi, ez egy hosszú és időigényes folyamat, de van pár dolog, amivel meg lehet gyorsítani a rendelés kiszállítását.

Egyre drágábbak a balatoni ingatlanok

Az országos ingatlanpiaci drágulás elérte a Balatont is, ahol fél év alatt 20-30 százalékkal nőttek az árak, a csokra alkalmas családi házak 30-40 millió forintba kerülnek.

Balatoni nyaralók, illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Nemcsak az eladó lakások és nyaralók a népszerűek, a kiadó lakásokra is nagy az érdeklődés. A drágulás a Velencei-tónál is megfigyelhető, itt a legkeresettebbek a 13-23 millió forint közötti ingatlanok.

Sorra tűnnek el a kínai üzletemberek

Nem életbiztosítás Kínában vezető beosztásban irányítani egy céget, mert az ország hatóságai sajátos módszereket alkalmaznak egy-egy vizsgálatnál. Az elmúlt pár évben ugyanis a korrupció elleni harc nevében több tucat vezető tűnt el az országban.

Hszi Csin-ping hadat üzent a korrupciónak Forrás: MTI/EPA/EFE/Ernesto Arias

Az üzletemberek egy részéről soha többet nem hallottak, míg van, aki néhány nap után előkerül, és együttműködik a hatóságokkal. Míg ez a fejlett országokban elképzelhetetlen, Kínában szinte természetes, hogy egy cég részvényeinek kereskedését azért függesztik fel, mert az igazgatónak nyoma veszett.

Eladó a magyar General Electric egyik üzletága

A GE megkezdte a tárgyalásokat arról, hogy eladja a teljes fényforrásüzletágát. A tranzakció a cég üzemeinek nagy részét és a dolgozóinak felét érinti.

A General Electric logója Forrás: AFP/Loic Venance

Azt egyelőre nem tudni ki, a legesélyesebb vevő, sőt a GE arra is nyitott, hogy az üzletágat részenként több vevőnek is értékesítse. A General Electric a fényforrásüzletágban mintegy 5 ezer embert foglalkoztat Magyarországon.

Óriási összeget nyert valaki az Egyesült Államokban

Elvitték minden idők tizedik legnagyobb lottónyereményét az USA-ban. A szerencsés nyertes egy kaliforniai italboltban adta fel a Powerball-szelvényét, és összesen 447,8 millió dollárt nyert. Ez több mint 120 milliárd forint.

A Powerballon 69 számból kell eltalálni ötöt, majd 26-ból egyet. Forrás: AFP/Justin Sullivan

A játékos a nyereményét az adók levonása után, részletekben kapja meg, 29 évre osztják le az összesen nettó 279,1 millió dolláros nyereményt. Korábban is a Powerballon vitték el a rekord-lottónyereményt, akkor 1,58 milliárd dolláros volt a jackpot.