Varga Mihály: Az illegális migráció megállítása nem lehet pénz kérdése

Varga Mihály 2018-as költségvetés törvényjavaslat
Budapest, 2017. május 2. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyilatkozik a sajtónak, miután átadta a 2018-as költségvetésről szóló törvényjavaslatot az Országházban 2017. május 2-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Már eddig is százmilliárdos tételt költött Magyarország az illegális migráció feltartóztatására, az esetleges újabb feladatokra, a csütörtökön elfogadott jövő évi költségvetés is tartalmaz megfelelő fedezetet - erről is beszélt a pénteki Magyar Időknek adott interjúban a nemzetgazdasági miniszter.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály hangsúlyozta: kezdettől fogva világos volt, hogy az illegális migráció elleni védekezés nem rendelhető alá pénzügyi szempontoknak.

Idén és jövőre is minden feladatra meglesz a szükséges összeg,

ha kell, újabb szakaszokon épülhet határzár,

ha pedig az eddigiek megerősítése válik szükségessé, akkor arra is lesz fedezet. Megjegyezte: a kormány intézkedései nem voltak hasztalanok, ma Budapest az egyik legbiztonságosabb európai főváros.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Kovács Tamás

A biztonság pedig minden befektetésnél alapvető szempont. A visszajelzések szerint a nemzetközi szereplők értékelik, hogy a magyar kormány nagy erőket fordít a közbiztonságra.

A stabilitás, a rend akár eurómilliókban is mérhető eredményeket hozhat.

Elsődlegesnek nevezte a miniszter, hogy a magyar szakemberek idehaza is megtalálhassák a számításukat, megfelelő bért kaphassanak a munkájukért. A folyamat azonban nem megy varázsütésre - emelte ki, hozzátéve: a béremelés mellett figyelni kell a képzésre is. A magyar munkanélküliség ma 4,5 százalék körül mozog, emellett több tízezren dolgoznak közfoglalkoztatottként, vagyis akadnak még olyanok, akik enyhíthetik bizonyos ágazatok szakemberhiányát.

Ennek érdekében újabb fontos intézkedésekről dönt a kormány, a tervek szerint ősszel összhangba hozzák a munkaerő-keresletet a kínálattal. Mint elmondta, az elmúlt időben feltérképezték azokat a gazdasági ágazatokat, ahol

a hiányzó embereket munkanélküliek vagy közfoglalkoztatottak átképzésével gyorsan pótolni lehetne.

Ilyen például a fémipar vagy a turizmus.

Az elképzelés újdonsága a miniszter megfogalmazása szerint a célirányosságban rejlik.

Egyrészt pontosan ismerni kell a piaci igényeket, tudni kell, hogy hol és milyen képzettségű emberekre van szükség. Másfelől a munkát keresők helyzetét is fel kell tárni. A lényeg, hogy a munkaügyi szervezetnek nem csoportban, egységesen kell kezelnie az álláskeresőket, hanem külön-külön kell foglalkozni velük, figyelve az adott személy életútjára, szakmai és egyéb tapasztalataira.