Július 1-jén lép életbe az új jövedéki törvény, mellyel megszűnik a papír alapú nyilvántartás, vagyis mindent elektronikusan intézhetnek az adózók.

A törvény egyik legfontosabb egyszerűsítése, hogy egyféle adóraktári engedélyt ismer el, de a jövedéki termékek továbbra is adóraktárban állíthatók elő és tárolhatók az adófizetésig - emelte ki az adóhatóság.

Az ügyfelek elektronikusan intézhetik az ügyeiket, viszont a magáncélú pálinkafőzők a főzést, valamint a párlat-adójegy igénylést papír alapon is megtehetik.

Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

Az új törvényben megjelenik a kisüzemi bortermelő, aki önállóan vagy más borászati üzemmel jogi és gazdasági kapcsolatban áll. A kisüzemi bortermelő bérmunkát, bértárolást nem végezhet és csak előzetes bejelentés után szállíthat adófelfüggesztéssel szőlőbort és palackos erjesztésű habzóbort más adóraktárnak.

A NAV szerint lényeges változás, hogy a jövedéki kiskereskedő jövedéki terméket készpénzfizetéssel nem szerezhet be. Kivételt jelent az adóraktárból vagy kisüzemi bortermelőtől történő beszerzés, maximum 200 ezer forintig. A fix összegű jövedéki biztosíték mellett megjelenik a változó összegű jövedéki biztosíték fogalma, ez kedvezményekkel is járhat az ügyfelek számára.