Thaiföldön vannak a legrosszabb sofőrök, a csehek jobbak nálunk

torlódás, forgalmi dugó, Több kilométeres kocsisor torlódik a Hungária körúton. 2007
Vágólapra másolva!
Közzétette jelentését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hogy hol halnak meg a legtöbben közúti balesetekben a világon. Eszerint az alacsony és közepes jövedelmi viszonyokkal rendelkező országokban jóval többen vesztik életüket az utakon, mint a fejlettebb államokban. Nekünk magyaroknak is van még mit javítanunk.
Vágólapra másolva!

Thaiföldön kiugróan sokan, 36-an halnak meg valamilyen közúti balesetben minden 100.000 emberből. Dél-Afrikában ez az arány 25. A nem éppen vidám statisztikában főként dél-amerikai és afrikai államok találhatók az élbolyban, ahogy táblázatunkban látható, de Oroszország és Kína például fej-fej mellett szerepel az adatsorokban.

Forrás: WHO

Magyarország: valamivel az átlag alatt

A világ legszegényebb országainak átlaga szerint minden százezer lakosra 24,1 balesetben elhunyt jut. Ez a szám a közepes jövedelmi viszonyokkal rendelkező államokban 18,4. A fejlett országok átlagát 9,3 fő jelenti. Élve a statisztika kínálta kitekintési lehetőségekkel:

például a hírhedten szabadfogású grúz vezetési kultúra, valóban rászolgált a félelmekre.

A hazánknál kisebb és alacsonyabb népsűrűségű országban 11,8 ember veszti életét az utakon.

Thaiföldön veszítik legtöbben az életüket az utakon Forrás: Thinkstock

Magyarország 7,7 fővel a fejlett országok átlaga alatt van: ez az érték nálunk is a halálos áldozatok arányát mutatja. Ezzel valamivel jobbak vagyunk a lengyeleknél (10,3), a román szomszédoknál (8,7), de más határos országokban biztonságosabban közlekednek nálunk. A szlovákoknál ez az arány 6,6, az osztrákok pedig 5,4-es értékükkel vigyáznak jobban egymásra.

Európa nyugati részein szintén jobbak a mutatók: a németeknél 4,3-as értéket láthatunk, míg a legboldogabbnak mondott dánoknál 3,5.