Beszakadt az olajpiac: tavaly novemberi szintre zuhant a kőolaj ára

OPEC, olaj, kőolaj Horizontal MAGHREB OPEC Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. 
Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Ex
Participants attend the opening session of the 15th International Energy Forum in Algiers on September 27, 2016. Oil prices rose modestly ahead of a meeting of producers from the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) cartel and Russia in Algeria on September 28 that could agree to cap supplies. / AFP PHOTO / Ryad Kramdi
Vágólapra másolva!
Héthavi mélypontra csökkent a kőolaj világpiaci ára azon hírek nyomán, hogy több jelentős olajkitermelő növelte kínálatát, ami aláássa a nagy kőolajexportáló országoknak a piaci árak támogatását és a készletek csökkentését célzó erőfeszítéseit.
Vágólapra másolva!

Napi mélypontján

az északi-tengeri Brent könnyűolaj augusztusi szállításra már csak 45,63 dollárba került,

hordónként 1 dollár 28 centes, 2,73 százalékos veszteségben forgott az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

Utoljára tavaly november 15-én volt ilyen alacsony az ár, nagyjából két héttel azelőtt, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellen kívüli más nagy olajexportőr országok megegyeztek kitermelésük napi 1,8 millió hordós csökkentésében.

A New York-i árupiac elektronikus kereskedésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate

(WTI) amerikai könnyűolajfajta a kedd délután kifutó júliusi kontraktusokban napi minimumán 42,93 dollárba került,

1 dollár 27 centtel, 2,88 százalékkal csökkent az ára. Tavaly november 14. óta nem volt ilyen olcsó a WTI.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára több mint 15 százalékkal csökkent azóta, hogy az OPEC-tagállamok, Oroszország és más nagy olajexportáló országok megállapodtak a kitermelést korlátozó megállapodás június végén lejáró hatályának kilenc hónappal történő meghosszabbításáról.

OPEC tanácskozás Forrás: AFP/Ryad Kramdi

A Morgan Stanley amerikai bankcsoport elemzői azzal magyarázták az árak csökkenését, hogy

a friss adatok egyáltalán nem biztatóak. Az olajkészletek, ideértve a nyersolajat és a feldolgozott olajtermékeket, napi egymillió hordóval emelkedtek az első negyedévben

a fejlett országokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), Kína és az OECD-hez nem tartozó más jelentős ország körében.

Az OPEC növelte kínálatát májusban, miután Líbiában és Nigériában - e két országra nem vonatkozik a kitermeléscsökkentési megállapodás - jelentősen emelkedett a kitermelt olaj mennyisége. Az OPEC 11 tagállama és az olajkartellen kívüli további 11 nagy olajexportőr ország (Azerbajdzsán, Bahrein, Brunei, Egyenlítői-Guinea, Kazahsztán, Malajzia, Mexikó, Omán, Oroszország, Szudán és Dél-Szudán) decemberben állapodott meg abban, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát május 25-én hosszabbították meg 2018 márciusának végéig.